САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 794145Укупно посета:
  • 2511300Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ПРВИ ОДРЕД И ПРВА ЗАКЛЕТВА

У селу Горња Трешњевица код Аранђеловца обележена су два важна догађаја у слободарској историји и традицији овога дела Шумадије.

Пре 74. године на месту званом Језербара формиран је Први шумадијски партизански одред и положена прва партизанска заклетва. Први ратни командант одреда био је Милан Благојевић Шпанац, шпански борац родом из Наталинаца. Заменик команданта био је Милан Илић Жућа (Чича Шумадијски), сељак, револуционар и ратник, родом из Горње Трешњевице. У знак сећања на те славне дане јуначке борбе за слободу, општински одбор СУБНОР-а Аранђеловац организовао је комеморативни скуп и свечану академију при чему су евоциране успомене на славне догађаје и славне хероје.

Главни део свечаности одржан је на месту где је некада била кућа народног хероја Милана Илића Жуће коју су фашистички окупатори срушили и спалили 1941. године. Свечаност је настављена у основној школи на чијем се улазу налази плоча са именима изгинулих жртава фашистичког терора, као и текст прве партизанске заклетве.

Комеморативни скуп је отворио представник Месног одбора СУБНОР-а Горње Трешњевице, потпуковник Томислав Лукић, а затим је председник СУБНОР Аранђеловац, Радомир Радосављевић, указао на значај обележавања јулских свечаности слободе, антифашистичку борбу и слободарске традиције овог дела Шумадије. Он је посебно истакао величину слободарског подвига наших славних и јуначких предака који су делима и жртвованим животима обележили епоху и оставили аманет генерацијама како се брани слобода, част и достојанство свог народа.

Члан Републичког одбора СУБНОР-а, пуковник Жељко Зиројевић, указао је на погубност мењања историјских чињеница и говорио о хероју Милану Илићу као доследном следбенику оних јуначких дела које су својевремено у овом делу Шумадије чинили Карађорђе, Милош Обреновић и њихови саборци и ратници. Пуковник Зиројевић уручио је Медаље борца најзаслужнијим члановима аранђеловачког СУБНОР-а.

На скупу је прочитан и поздравни телеграм који је Општинском одбору СУБНОР-а Аранђеловац упутио председник СУБНОР-а Републике Србије Душан Чукић

Изузетан доживљај био је када се обратио Павле Илић, праунук хероја Милана Илића Жуће. Евоцирао је успомене на славнога прадеду, говорио о његовој породици, патњама, мучеништву и херојству, али и о изузетној мудрости и вештинама једног од најнапреднијих земљорадника у овом делу Србије које је он, Милан Илић, стекао својевремено као сужањ у Аустрији за време Првог светског рата.

Изузетно надахнутим говором скупу се обратио и генерал Петар Ћорнаков, истакао најзначајније догађаје који су претходили и пратили оснивање Првог шумадијског партизанског одреда, незаобилазну улогу Милана Благојевића као команданта, Милана Илића као заменика команданта и Сретена Жујовића као партијског руководиоца.

У присуству мештана и бројних делегација СУБНОР-а, на згаришту куће народног хероја Милана Илића Жуће, поред Општинског одбора СУБНОР-а Аранђеловац и месног одбора СУБНОР-а Горња Трешњевица, венце су положили делегације Републичког одбора и Окружног одбора Крагујеваца, као и општинских одбора Тополе, Раче и Горњег Милановца.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Sunny
06:3617:07 CET
SatSunMon
9/-1°C
11/0°C
13/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.