САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 784853Укупно посета:
 • 2490463Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ВЛАСТ НЕ СМЕ ДА ЗАОБИЛАЗИ БОРЦЕ

Борци народноослободилачког рата из београдске општине Гроцка, њихови потомци и поштоваоци слободарских традиција српског народа, учлањени у СУБНОР, очекују подршку најодговорнијих представника локалне самоуправе како би могли да реализују обимне програмске задатке.

Општински одбор Гроцка

Ово је суштина предлога који су Зорану Маркову, председнику градске општине Гроцка, у име борачке организације предочили Бора Ерцеговац и мр Милан Атељевић, председник и заменик председника Градског одбора СУБНОР-А Београда као и председник Општинског одбора Буда Несторовић, на састанку у Скупштини општине Гроцка.

Председнику Маркову пренете су примедбе чланства СУБНОР Гроцка које се односе на, како је наглашено, непримерно понашање локалне власти према неговању револуционарних, ослободилачких традиција, обележавању датума, догађаја и личности из народноослободилачке борбе и наше славне историје у борби за слободу земље од окупатора.

За СУБНОР је неприхватљиво и да се таквим манифестацијама у последњих годину дана није ни један пут одазвала локална самоуправа, нити је учестовала у организовању таквих скупова. Борце Гроцке забрињава и потпуни изостанак финансијске подршке од стране актуелне општинске власти. За њих је и несхватљиво да у овој години из локалног буџета није издвојен ни један динар за рад СУБНОР-а.

Такав однос је нарочито приметан када је у питању одржавање споменика, спомен биста и спомен плоча из ослободилачких ратова на подручју целе Општине, од којих су поједини срушени, демолирани и оштећени на разне начине.

Представници градске и општинске борачке организације Београда и Гроцке подржали су напоре локалне самоуправе које је изнео председник Марков, усмерене ка неопходној и хитној консолидацији укупне тешке финансијске ситуације у овој средини. Он је борцима обећао да ће се, без обзира на „танак” ниво буџета, изнаћи начин како би се и финансијски подржале активности СУБНОР. Марков је указао и на потребу благовременијег обавештавања локалне самоуправе од стране борачке организације у припреми и органбизовању програмских целина.

Председник Градског одбора СУБНОР Београда на крају сусрета у општинској кући Гроцка, председнику Зорану Маркову је свечано уручио значку и чланску карту Савеза удружења бораца НОР. Захваљујући на пријему у СУБНОР Марков је истакао да је за њега посебна част али и обавеза да делује на реализацији програмских основа борачке организације.

Након овог састанка, у свечаној сали зграде Скупштине општине одржана је седница Општинског одбора СУБНОР Гроцка, у којој делује више од 730 чланова. На седници је у општинску борачку организацију примљено тридесетак нових чланова.

Како је на састанку наглашено, СУБНОР у овој средини делује у неадекватним условима. Ради у малој просторији коју истовремено користе разнолике организације, савези, спортска удружења, док је свакодневни рад временски омеђен у термину када овај простор постаје јавна кухиња за расподелу топлих оброка социјално угроженим становницима грочанске општине.

2 реаговања на Гроцка

 • Todor Pavlov каже:

  Saradnja SUBNOR-a Srbije sa lokalnom vlašću je zavisnma od aktuelne vladajuće partije na lokalnom nivomu tako da ako je neka partija pročetnički nastrojena i nacionalistički nema šanse da sarađuje sa SUBNOR-om a u kolko je neka partija levičarski i proantifašistički nastrojena sigurno da saranja može da bude između lokalne vlasti i SUBNOR-a,takv sistem funkcioniše na lokalu sa saranjom lokalne vlasti i SUBNOR-a od uvođenja višeparrstijskog sitema 1990.godine u Srbiji.

 • pedjaza каже:

  Odnos lokalnih samouprava prema borcima, obeležavanjima značajnih istorijskih datuma iz NOR-a i drugih oslobodilačkih ratova, prema spomen-obeležjima, pa i samom SUBNOR-u, ne bi trebalo da zavisi od toga koja je politička stranka ili koalicija političkih stranaka na vlasti. Kada su u pitanju antifašističke vrednosti, svi treba da imaju jedinstven stav, jer se radi o opšteprihvaćenom stavu na međunarodnom nivou.
  Drugovi iz Opštinskog odbora SUBNOR-a Grocka su na veoma kulturan i primeren način organizovali susret s opštinskim rukovodstvom i time stvorili mogućnost da odnos lokalne vlasti prema tekovinama NOR-a bude bolji nego u predhodnom periodu. Stoga zaslušuju sve pohvale.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mostly Cloudy
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.