САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784640Укупно посета:
  • 2490059Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НИКО НЕ СМЕ ДА СЕЈЕ РАЗДОР!

Поводом покушаја подизања спомен обележја припадницима такозваног равногорског покрета из Груже, у Бумбаревом брду одржан је скуп потомака погинулих припадника НОП-а из породица Јеросимић, Несторовић, Раловић, Арсенијевић, Милутиновић, Петровић, Лазаревић и других.

Скупу се, у име СУБНОР-а Србије, обратио потпредседник Републичког одбора пуковник проф. Жељко В. Зиројевић и, између осталог, рекао:

„СУБНОР Србије није никада нити ће дозволити прекрајање историје и величање оних који су раме уз раме са немачким фашистима чинили зло српском народу, антифашистима и патриотама.

Покушај да се подижу спомен обележја онима који су починили злочине, клали и убијали недужне и славили своју злочиначку мисију неће проћи док год у Србији постоје људи којима на срцу и души лежи слободарство и родољубље.

Нека добро размисле они који желе да величају злогласне крвнике и црнотројкаше Шнајдовца, „Грбичког попа“, Поврзаче, Музикравића, Прпића и друге, да су они окрвавили руке на честитим домаћинима Груже.

Слободољубив народ и Србија која је у антифашистичкој борби у Другом светском рату заузела једно од челних места, поред Руске Федерације не могу да опросте и забораве зло које су им нанеле црне тројке са четничким камама”.

Скупу се обратио и председник СУБНОР-а Кнић Иван Несторовић и истакао да  иницијатива за постављање спомен обележја равногорцима не представља ништа друго него покушај повампирења фашистичке идеологије која је била и остала зло за цео свет.

Са скупа је упућен захтев руководству СУБНОР-а Србије и државним органима, институцијама Републике Србије да стану на пут адекватним законским мерама и прописима против насилних покушаја повампирења у нашој земљи и то баш у време кад, с разлогом, на свим релевантним местима у Европи, заснованој на антифашизму, као и у добром делу света, Србија добија признања за слободарство и спречавање ретроградних појава које су, посебно током Другог светског рата и другим приликама, нанели велико зло нашим просторима, на Балкану и шире. Збога тога је неопходо сасецање у зачетку рецидива и онемогућавање правним путем носилаца погубне идеологије, који у неким крајевима поново ничу и узнемиравањем уносе међу становништво немир и разложан страх.

И, у исто време, представљају недопустиво ругање страдалницима и њиховим потомцима, многобројним породицама које не могу за забораве своје многобројне жртве и поново, кад су одавно затворене књиге историје о временима Другог светског рата, без повода и потребе посипају со на ране сејући у народу непотребне поделе свесно ширећи нејединство коме никад и нигде није доносило добро.

Једно реаговање на Гружа

  • pedjaza каже:

    U Srbiji bi nadležni državni organi trebalo jasno, pravnim propsima, da definišu ko su bili antifašistički borci, a ko saradnici fašističkih okupatora.
    Kada bi smo takav propis imali, onda bi bilo onemogućeno podizanje spomen obeležja ovakve vrste i da se na bilo koji način proizvoljno tumače istorijske činjnice. Nedopustivo je da neko iz ličnih ili ideoloških ubeđenja inicira i donosi odluke o ukazivanju bilo kakvog vida počasti i poštovanja onima koji su, rame uz rame sa okupatorom, nanosili najgore zlo građanima sopstvene zemlje.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
16°
Partly Cloudy
07:0017:45 CEST
SatSunMon
min 9°C
13/6°C
16/8°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.