САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 778972Укупно посета:
  • 2479546Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

Радник, члан Главног штаба партизанских одреда за Косово и Метохију и народни херој Југославије.

vukmirovic_boroРођен је 1. августа 1912. године у Берцигову у Бугарској. Основну школу и шест разреда гимназије завршио је у Пећи. Рано је остао без оца, па је сав терет око издржавања породице пао на њега. Због тога је прекинуо школовање и запослио се као радник. Радио је у Пећи и другим местима Косова и Метохије. Члан СКОЈ-а је од 1932. године, КПЈ од 1933. године. Већ крајем 1934. године постао је секретар МК КПЈ за Пећ.

Због револуционарне активности више пута је затваран, а 1935. године је мучен у полицијском затвору у Пећи и изведен пред суд, али је ослобођен оптужбе због недостатка доказа. На I обласној конференцији КПЈ за Косово и Метохију, почетком јула 1937. године, изабран је за организационог секретара Обласног комитета, почетком августа 1940. године и за члана ПК КПЈ за Црну Гору, Санџак и Косово и Метохију. Организатор је штрајкова, демонстрација и других акција радничке класе у Пећи и другим местима Косова и Метохије, посебно великих антифашистичких демонстрација 11. маја 1940. године и мартовских демонстрација 1941. године у Пећи.

После априлског рата, радио је на сређивању партијских организација на Косову и Метохији, као члан Војног комитета, на организовању борбе. После хапшења Миладина Поповића, преузео је функцију секретара Обласног комитета КПЈ. По директиви ЦК КПЈ, успоставио је је везе са албанским комунистима, помогао им у раду и организовању КП Албаније. За његово име и рад везани су многи успеси НОП-а на Косову и Метохији у првим годинама ослободилачког рата. Од октобра 1941. године је био комесара Метохијског НОП одреда, а од октобра 1942. године члан привременог Главног штаба партизанских одреда за Косово и Метохију. Тада је покренуо, и до смрти уређивао, лист „Глас народа“, орган ОК КПЈ и НОП-а за Косово и Метохију. Био је неуморан борац и у сталном покрету, обилазио је партијске организације, држао саветовања, радио на ширењу братства и јединства и формирању партизанских одреда на Косову и Метохији.

Одлазећи из Ђаковице, са Садиком Рамизом, по партијском задатку, на састанак са Светозаром Вукмановићем Темпом, делегатом ЦК КПЈ и Врховног штаба НОВ и ПОЈ, упао је, 7. априла 1943. године, у заседу, и у борби с италијанским фашистима и балистима рањен и ухваћен. Знајући кога има у рукама, непријатељ је настојао да мучењем изнуди признање. Ни у најстрашнијум мукама Боро Вукмировић није казао ни речи. Стрељан је 10. априла 1943. године у селу Ландовици, код Призрена, заједно са Садиком Рамизом. Загрљени, отишли су у смрт, кличући Партији и народноослободилачкој борби.

За народног хероја Југославије проглашен је 6. марта 1945. године.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
30°
Sunny
05:3919:45 CEST
TueWedThu
32/19°C
29/18°C
31/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.