САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 754856Укупно посета:
  • 2422990Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

Студент медицине, члан ЦК КПЈ и народни херој Југославије.

Рођен је 9. јануара 1914. године у селу Перлезу, код Зрењанина. У Новом Саду завршио је Јеврејску основну школу, а затим државну мушку гимназију. Члан СКОЈ-а постао је 1932. године. Био је секретар организације СКОЈ-а на Медицинском факултету, члан Универзитетског већа студената Београдског универзитета и члан управе Удружења југословенских медицинара. Децембра 1933. године учествује у организовању акције студената у Београду против суђења Георги Димитрову и другим комунистима у Немачкој. Те године примљен је у КПЈ.

Почетком 1934. године, покренуо је и уређивао лист „Медицинар“, а у фебруару је постао члан МК СКОЈ-а за Београд, а у марту члан ПК СКОЈ-а за Србију, који је формирао Благоје Паровић. По упутствима Паровића, Шиља је организовао штампање и био главни уредник „Младог комуниста“, органа ПК СКОЈ-а за Србију. У провали партијске и скојевске организације у Београду, 9. јула 1934. године, ухапшен је и од Суда за заштиту државе, 29. децембра 1934. године осуђен на 3 године родије, коју је уздржао у Сремској Митровици.

После изласка с робије, 9. јула 1937. године, наставља делатност у Војводини. У Бачкој и Банату је са Жарком Зрењанином радио на стварању и јачању партијских организација, а у Београду окупља и политички делује међу војвођанским студентима, као члан Покрајинског одбора напредних студената из Војводине. Тада је постао члан ЦК СКОЈ-а.

Када је, 19. јуна 1938. године, полиција расписала за њим потерницу због „комунистичке пропаганде“, прелази у илегалност, иако му није суђено, Суд за заштиту државе осудио га је, 17. новембра 1938. године, на 15. година робије. У лето и јесен 1938. скривао се и активно политички деловао, пишући разне текстове у низу радничких листова Србије и Војводине. По директиви ЦК КПЈ, крајем новембра 1938. године, пребачен је у Загреб.

У строгој илегалности радио је у Централној партијској техници у Загребу. Искуство из ранијег рада и знање стечено на робији тада је примењивао на овом врло одговорном задатку. Илегалан пертијски материјал, партијска штампа и литература у великим количинама и сигурним каналима растурана је по читавој земљи. На V земаљској конференцији КПЈ, октобра 1940. године у Загребу, изабран је за члана ЦК КПЈ. Пред рат је радио у Загребу као инструктор ЦК КПЈ у загребачкој партијској организацији, и руководио Централном партијском техником. У лето 1940. године био је један од предавача на партијском курсу у Мађарској, а затим и на вишем партијском курсу у Загребу.

После окупације Краљевине Југославије, радио је на јачању партијске организације и формирању ударних група у Загребу. Са загребачким комунистима организовао је прикупљање оружја и санитетског материјала, организовао саботаже и диверзије, и убиство злогласног полицијског агента Тиљка, почетком јула 1941. године. По директиви ЦК КП Југославије и ЦК КП Хрватске, почетком августа 1941. године, у својству делегата Централног комитата, одлази у Далмацију да помогне ПК КПЈ за Далмацију у организовању партизанских одреда и оружане борбе.

После обавњеног задатка у Сплиту и Шибенику, Шиља је отишао на подручје Затона и Водица, а затим је кренуо у Буковицу. На пут је кренуо 14. августа увече. Међутим током ноћи ја са својим водичем залутао, па је, у зору 15. августа 1941. године, на препад ухваћен док се умивао на врелу код села Вачана. Италијани су заробљенике спровели у Скрадин, где су их после испитивања стрељали, мада нису знали да су стрељали Павла Папа, јер су код њега нашли исправе на име Вјекослава Магдалинића, а он им ништа није признао, па чак ни своје име. Пред само стрељање, Павле Пап Шиља је, стиснуте песнице, рекао: „Идите своме Мусолинију, и реците му како умиру комунисти. Живела слобода!“

За народног хероја Југославије проглашен је 5. јула 1945. године.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

46. наградни књижевно-историографски конкурс

за 2017. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 76 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2017. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2017. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2017. године.

Пријатељи сајта
Oculus
СБ Бањица Сокобања
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Beograd
19°
clear sky
humidity: 55%
wind: 5m/s NNE
H 19 • L 11
17°
Mon
19°
Tue
16°
Wed
Weather from OpenWeatherMap
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2017. износи 500 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2017.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.