САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 779122Укупно посета:
  • 2479830Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

Каменорезачки радник и први народни херој Југославије.
Рођен је 23. новембра 1893. године у селу Сврачково, код Ужичке Пожеге. У Првом светском рату храбро се борио у српској војсци. После рата вратио се у своје село и бавио се каменорезачким занатом. Истицао се опредељеношћу за социјалну правду и борбом за права радника и сељака, за стварање праведнијих односа у друштву, који неће бити засновани на експлоатацији. После Првог светског рата постао је члан КПЈ, а затим и члан месног комитета КПЈ у Ужичкој Пожеги. Патријско-политичком делатношћу нарочито се истакао после 1938. године, када је партијски рад у срезу нагло оживео.У НОБ је ступио јула 1941. године, заједно са своја три сина. Већ у првим борбама показао је велику храброст и своје богато ратно искуство. Народ је почео да ствара легенде о њему, његовој храбрости и борбеним подвизима. Четрдесетосмогодишњи ратник из два светска рата неуморно је преносио своја ратна искуства на младе другове, саборце – партизане.
Првог марта 1942. године, када је формирана II пролетерска НОУ бригада у Чајничу, постављен је за заменика команданта I батаљона. Увек је јуришао неустрашиво, смело и одлучно на непријатеља. Приликом напада II пролетерске бригаде на италијански гарнизон у Чајничу, у ноћи између 30. априла и 1. маја 1942. године, улетео је у италијански бункер, ухватио пушку за цев и кундаком убио неколико запрепашћених италијанских војника. Из борбе се увек враћао последњи.
Погинуо је у III непријатељској офанзиви, средином 1942. године, на Живњу, северно од Гацка, у борби против Италијана и четника, која је трајала целе ноћи. У свитање се батаљон морао повући, јер је остао без муниције. Петар Лековић је застао да голим рукама одваљује стење, отискује га на непријатељске војнике и штити одступницу батаљону, који се повлачио уз брдо. Изрешетан је киршумима непријатеља у тренутку када је одваљивао последњу стену, да би је отиснуо на непријатеља.
На предлог Врховног штаба НОВ и ПО Југославије, ЦК

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Clear
05:4219:42 CEST
WedThuFri
min 19°C
30/19°C
32/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.