САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 784856Укупно посета:
 • 2490466Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

СРАМНА СТРАНА ЧОВЕЧАНСТВА

Пре 70 година срушене су жичане ограде логора за уништење једног народа. Иза зидова су били људи који су, да би преживели, зид изградили у себи, људи који више нису веровали да је живот могућ, да је слобода могућа. Седамдесет година траје напор да се открије истина о страдању у холокаусту и да се што више људи упозна истину. Да ли ће истина остати у памћењу будућих поколења, зависи од напора сваког од нас.

Инсистирање на обележавању јубилеја победе над фашизмом данас је значајније него икад.

Овим речима је Председник Републике Томислав Николић, који је уз војне и државне почасти положио венац на Старом сајмишту у Новом Београду, подсетио да се ове године обележава значајан заједнички јубилеј – 70 година победе над фашизмом.

Председник је рекао и да је пре Другог светског рата само у Србији живело око 35.000 Јевреја, да су за време окупације пролазили кроз дискриминацију, обесправљење и пљачке до масовног уништења. На територији целе Краљевине Југославије убијено је више од 67.000 Јевреја и 650.000 Срба.

На комеморативној церемонији одавања почасти поводом обележавања 27. јануара – Међународног дана сећања на жртве, речено је да је холокауст најсрамнија и најгнуснија појава у целокупној људској историји и да Србија никада неће заборавити злочине над својим и пријатељским јеврејским народом.

Страхоте Првог и Другог светског рата, које су промениле ток цивилизације и оставиле неизбрисив траг у историји човечанства треба изнова посматрати из различитих углова, а то је, како је подвукао Николић, важно не само зато што су по суштини и последицама катастрофалне, већ да бисмо отклонили сличне или исте узроке из којих би опет могле да настану такве последице.

Не смемо да дозволимо да време замагли истину и промени однос према овом светском злу.

На монументални споменик покрај Саве, где је током Другог светског рата био на територији тадашње фашистичке НДХ хитлеровски логор, положени су венци. Чланови Председништва СУБНОР-а Србије Јелисавета Миловановић и генерал Видосав Ковачевић одали су почаст страдалницима.

 

3 реаговања на Холокауст

 • Lune каже:

  Dan sećanja na žrtve Holokausta i genocida u Drugom svetskom ratu obeležen je polaganjem venaca kod spomenika Žrtvama genocida u logoru Staro sajmište. Masovno hapšenje Jevreja u Srbiji i odvođenje u logore počelo je već u avgustu 1941. godine, odmah po nemačkoj okupaciji Srbije, u čemu je ključnu ulogu imala srbijanska kvislinška vlada Milana Nedića, čija je policija i žandarmerija svojski pomagala nacistima, kao i odredi smrti Dimitrija Ljotića. Već u avgustu 1942. godine Srbija je, među prvim državama u Evropi, proglašena „judenfrei“

 • pedjaza каже:

  Napušten nakon nemačkog bombardovanja Beograda 6. aprila, Nezavisne Države Hrvatske je sajamski prostor, na zahtev nemaca, tu teritoriju ustupila i na njoj dozvolila uspostavljanje logora. Upravu nad logorom je imao nemački SS.
  U početku je logor bio samo za srpske jevreje, da bi se kasnije proširio i na druge političke osuđenike. Za vreme okupacije blizu 8.000 jevreja i 32.000 srba je ugušeno u dušegupkama, streljano u Jajincima ili umrlo u samom logoru. Logor je bio aktivan od oktobra 1941. do jula 1944. godine. To je ujedno bio period vladavine marionetske vlade Milana Nedića, koja se bavila se pro-nemačkom, antisemitskom, rasističkom i antikomunističkom propagandom.
  U duhu nacionalsocijalizma, Nedićeva vlada je svojim dekretima prvo sprovela odluke okupacionih vlasti o gubljenju prava na rad jevreja i roma. Uredbama Nedićeve vlade je zabranjeno “jevrejima i ciganima” da rade u državnim službama, da budu studenti beogradskog Univerziteta, da učestvuju u Nacionalnoj službi rada za obnovu Srbije, a sva njihova imovina proglašena je vlasništvom Srbije, bez naknade. U avgustu 1942. nemci su objavili da je „Srbija očišćena od jevreja“.
  Staro Sajmište je bilo centralno mesto holokausta u okupiranoj Srbiji.
  Na kraju, pravda je uspostavljena, ali uz ogromne ljudske gubitke, koji večno treba da nas podsećaju na pogubnost nacističke ideologije i istorijski značaj antifašizma.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mist
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.