САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 794145Укупно посета:
  • 2511300Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СТАРА ЗЛА НЕЋЕ ПРОЋИ

Делегација СУБНОР-а Србије и Секције бораца Прве пролетерске НОУ бригаде учествовала на јубиларном маршу на Игману у знак сећања на 76-ту годишњицу подвига партизана у Другом светском рату.

У име председника одбора СУБНОР-а Србије, делегацију је предводио Зденко Дупланчић, члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије и председник Секције бораца Прве пролетерске НОУ бригаде.

На дан уочи марша организатори су приредили састанак делегација борачких организација Републике Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније са министром за борачка и социјална питања у Кантону Сарајево Мухаремом Фишом. Састанак је отворио организатор свечаности Ибро Чомић.

Министар је и истакао да, с обзиром на ситуацију у свету и поновне појаве фашизма, задатак свих антифашиста да се овој пошасти супротстави.

Уз присуство око 15.000 учесника, већином младих људи, 27. јануара одржана је централна манифестација обележавања 76.годишњице Игманског марша. Обележавању марша пролетера присуствовале су делегације из из више градова Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније, Италије, Аустрије као и делегација руских ветерана, делегације Кантона Сарајево и Федерације БиХ.

У делегацији антифашистичких бораца Словеније био је и Албин Пиберник, који је, јануара 1942. године, као једанаестогодишњи дечак, са својим родитељима, био најмлађи учесник Игманског марша.

Делегације и учесници марша положили су венце и цвеће на споменик у подножју Игмана, на месту одакле су борци Прве пролетерске НОУ бригаде кренули, затим на партизанском споменику на Брезовачи.

Маршевска колона кренула је ка Великом пољу, где се код споменика Првој пролетерској бригади одржала главна свечаност, којом приликом су делегације полагале венце и цвеће.

Учесницима се обратио и Зденко Дупланчић, борац Прве пролетерске НОУ бригаде, у име Републичког одбора СУБНОР-а Србије и Секције бораца Прве пролетерске НОУ бригаде.

Организован је и састанак делегација ради усаглашавања обележавања јубиларних догађаја из НОБ-а, као што су Неретва, Сутјеска и АВНОЈ.

Једно реаговање на Игман

  • pedjaza каже:

    Igmanski marš je bio usiljeni marš Prve proleterske brigade ostvaren, uz velike gubitke, u noći 27. na 28. januar 1942. godine, pri temperaturi od oko -40 stepeni. Preduzet je u toku druge neprijateljske ofanzive protiv NOVJ.
    Glavnina brigadne kolone je 28. januara oko 11 časova stigla u Presjenicu. Tu je završena poslednja etapa Igmanskog marša, posle 19 časova neprekidnog hoda.
    Igmanski marš je, zbog zamisli, inicijative i odlučnosti Štaba brigade, zbog njegove procene neprijatelja i postignutog izneneđenja, a najviše zbog natčovečanskih napora, izdržljivosti i discipline boraca Prve proleterske brigade i junaštva njenih promrzlih boraca prilikom teških operacija u fočanskoj bolnici, postao legenda.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Sunny
06:3617:07 CET
SatSunMon
9/-1°C
11/0°C
13/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.