САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 786740Укупно посета:
 • 2494381Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

ГЕНЕРАЛ  ЉУБИША  СТОЈИМИРОВИЋ

У Београду, на Новом бежанијском гробљу, сахрањен је генерал-потпуковник Љубиша Стојимировић, председник Скупштине клуба генерала и адмирала Србије, члан Председништва СУБНОР-а Србије.

Уз највише војне почасте, у присуству хиљада пријатеља, колега, поштовалаца, од врсног официра опростили су се генерал-пуковник Видоје Пантелић, глумац Лепоје Ивковић, Тимочанин Драгољуб Филиповић.

ВЕЛИКИ ДОПРИНОС НА  СВАКОМ МЕСТУ

А и члан Председништва СУБНОР-а Србије Душан Чукић:

”Србије је остала без још једног великана. Пре времена и разлога отишао је знаменити генерал наше војске.

Крајње школован, педагог, мудар саветник, пажљиви саговорник, довитљив и у свим приликама допадљив.

Верујем да никад није гласом позивао у јуриш. Сугуран сам да је, веран традицији српског официра, командовао: За мном! Увек храбар на делу. И при речи.

Пре неки дан, на утоку двају светских река, подно белог споменичког стуба са буктињом утуљеном на силу, у београдском Парку пријатељства,  није помакао ни ненадни пролећни пљусак стотине људи да чују доказаног борца за слободу и независност. И генерал Љубиша је смело, као ретко ко у ова смутна времена, на петнаесту годишњицу манијахалног натовског ракетирања, злочинце назвао једино тачним именом – агресорима. Највећим и најбруталнијим на европском тлу после Другог светског рата.

И у свом Неготину, у задњем појављивању, поручио је организацији СУБНОР-а да се заједно, стари и млади, у рукоплету одупру нарастајућем порицању традиције и славних тековина народноослободилачке антифашистичке борбе.

Генерале, друже, пријатељу. Журио си. Свугде стигао. И престигао. Отишао су у легенду у коју си ушао за живота” – рекао је, поред осталог Душан Чукић опраштајући се у име СУБНОР-а Србије.

ОД  ПИТОМЦА  ДО  КОМАНДАНТА

Генерал Љубиша Стојимировић преминуо је ненадно у 63. години. Родом је из Тимочке крајине, потомак добрих домаћина и слободара. Био је одличник у неготинској гимназији, а потом са врхунским оценама, као први у класи, завршио Војну академију у Београду.

Већи део радног века провео је у гардијским јединицама, где се налазио на позицијама од командира вода до команданта бригаде и корпуса специјалних јединица.

У време НАТО агресије на нашу земљу 1999.године, генерал Љубиша Стојимировић био је начелник штаба Треће армије, а у поратном периоду начелник Војне академије и помоћник начелника Генералштаба Војске Југославије.

У другом мандату се налазио на месту председника Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије, који је колективни члан СУБНОР-а Србије. У том својству је, као члан Председништва СУБНОР-а, генерал Стојимировић био веома активан и дао крупан допринос активностима масовне борачке организације наше земље.

О немерљивим заслугама Љубише Стојимировића у оквиру СУБНОР-а, у раду Председништва и у многим акцијама на терену, написао је у саучешћу породици председник Републичког одбора проф.др Миодраг Зечевић. Делегација СУБНОР-а је на одар положила венац и одала пошту.

У великој дворани Генералштаба Војске Србије, у Београду, одржана је комеморативна седница на којој су истакнуте војне старешине говориле о стручном и животном путу генерал-потпуковника Љубише Стојимировића, о заставштини која остаје у аманет новим генерацијама као пример за углед.

 

3 реаговања на In memoriam

 • Lune каже:

  Narodni heroj Lazo Radaković, komandant Šeste ličke divizije Nikola Tesla, umro je u 101. godini, saopštio je danas beogradski odbor Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata.
  Radaković se od prvih dana ustanka 1941. nalazio u prvim borbenim redovima, a sa svojom divizijom učestvovao je u oslobođenju Beograda 1944. godine, navodi se u saopštenju.

 • Todor Pavlov каже:

  Naši slavni generali zaslužuju svako poštovanje među pripadnicima većinskog srpskog i manjinskih naroda u Republici Srbiji generalu- potpukovniku neka je večna slava i hvala mu na zaslugama za poboljšanja rada Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije kroz svoj profesionalni angažman u istoj.

 • pedjaza каже:

  Neka je večna slava i hvala general-potpukovniku Ljubiši Stojmiroviću, heroju i komandantu u odbrani SRJ od NATO agresora i velikom sinu Timočke krajine.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Clear
06:3316:12 CET
TueWedThu
min 7°C
16/4°C
13/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.