САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 789454Укупно посета:
  • 2499299Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

 

СРЕТЕЊСКИ  ОРДЕН ЈЕ  КРУНА НАШЕГ  РАДА

Постојало је негде у скривеној нади, у сфери чак немогућег, а онда стиже позив да дођемо на свечаност у Председништво Републике. Знао сам шта то значи. Добили смо одликовање за Дан државности. Пре годину дана примили смо Златну повељу ”Српски ратник”, Влада Републике Србије је оценила наш допринос отаџбини на међународној сцени.

Били смо поносни, али сада ово ново је нешто друго, Oрден је за понос и свим оним што су оставили живот на олтар заједничке слободе у Другом светском рату, бранили земљу од растакања и одупирали се натовским агресорима, признање десетинама и десетинама хиљада вредних чланова што им је Србија увек и пре свега на срцу, подстрек антифашистима да још боље делују у интересу мира и просперитета не само на балканским просторима.

Овим речима започиње разговор за ”Борац” и Портал СУБНОР на интернетској мрежи председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић, објашњавајући тренутак кад је сазнао да је Председник Републике Александар Вучић одликовао нашу организацију заједно са још шест најелитнијих и једину из области којом се ми бавимо.

МОРАМО ЈОШ БОЉЕ И ВИШЕ

БОРАЦ: На Андрићевом венцу, из руку Председника Републике Александра Вучића, примили сте Сретењски орден трећег степена за нарочите заслуге у области јавних делатности, посебно у очувању тековина антифашизма, поводом седам деценија постојања.

ДУШАН ЧУКИЋ: Тачно тако. Сублимиран је укупан рад јединственог СУБНОР-а Србије, који ће за који месец прославити и јубилеј редак за читаву Европу у којој, у широком фронту антифашиста, поносно носимо барјак наше отаџбине заузимајући, не само по бројности чланства, челну позицију захваљујући раду и акцијама за очување мира и имамо углед где год се појавимо.

То је јесенас потврдио, у Београду, Извршни комитет Међународне федерације антифашиста и покрета отпора ФИР, који веома ретко избива из седишта у Берлину, али је на конгресу у Прагу, на наш предлог, пренео дводневно заседање код нас и са члановима из десетак европских држава уверио се како то ми радимо.

На лицу места схватили су, без обзира на то соспстену обавештеност, колико је у Србији утемељен антифашизам и како је СУБНОР стабилна и програмски непоколебљива организација. Европејци су посебно били импресионирани одавањем поште страдалницима из нацистичког логора у Другом светском рату на Старом сајмишту и ослободицима Београда, партизанима и црвеноармејцима, кад је церемонијал увеличала јединица Гарде Војске Србије.

Никад и нигде таквим догађајима, по протоколу предвиђеном за цивиле, не присуствује постројена војска, али је Председник Републике Александар Вучић наредбом изменио праксу у част жртава којима антифашисти одају поштавање у жељи да се повампирене силе зла ни на чијем тлу више не појаве.

Европејци су разумели ту поруку и јасно нам дали до знања како схватају, посебно због начина иступања и залагања на светској сцени, зашто је рад СУБНОР-а тако делотворан.

Б: Сарадња или разумевање наше организације са представницима власти је, у разним сегментима, сада далеко бољи него ранијих година? 

Д.Ч: Увек може, дакако, да буде боље и сврсиходније у општем интересу. Али, период поменило се не повратило, после преузимања кормила досоваца, био је тамни вилајет за многе па и за СУБНОР коме су постављали на разне начине ногу да не само онемогуће рад већ и елиминишу елементарно постојање.Тадашње наше руководство, подупрто чланством, успело је да спречи растурање организације и то је резултат који се никако не сме заборавити.

До пре неки годину власти су на све могуће начине, од оснивања чак неколико стотина организација сличне наводно оријентације и уз помоћ наметнутих закона, омаловажили СУБНОР трпајући га у ред некаквог цивилног сектора коме ни по чему, нарочито не радом који је у интересу заједнице, не припада и нигде, у цивилизованој, посебно, Европи нису на такав начин рангирана удружења ветерана већ им се поклања изузетна и посебна пажња.

Садашња сарадња  на нивоу државе је у корену промењена. Заједно са Владом организујемо и обележавамао и Белу Цркву, Сремски фронт, Шумарице, Јајинце, ослобођење Београда, Иришки венац, Кадињачу, Батинску битку, Пријепоље, да поменем само неке догађаје, што има велики значај за очување традиције и свести младих генерација које су и у школским клупама, измењеним градивом уз помоћ новопечених историчара, затрпане прегрштима ревизионистичких оцена о Другом светском рату и покушаја да потире слику затворене странице историје о Србији која је увек, па и у Другом светском рату, била на правој страни света и завршила тај период у победничком тиму савезника антихитлеровске коалиције.

И због тога Сретењски орден, којим је Председник Републике Александар Вучић одликовао СУБНОР Србије, има посебан значај и засигурно ће одиграти једну од пресудних улога, дубоко сам уверен у то, у даљем односу према нама. А наша је обавеза, то можемо и морамо, да још боље и јединственије радимо за општу корист, што је и једна од основних карактеристика државотворних организација као што је СУБНОР.

ЈЕДИНСТВО ПРЕЧЕ ОД СВЕГА

Б: Било је, у протеклом периоду, случајева да појединци, из несхватљивих личних разлога и користећи ”законске погодности”, региструју одборе мењајући и име организације и доносећи некакве статуте проглашавају тобожњу самосталност бавећи се свим и свачим, чак и међународним односима, на тај начин рушећи неопходно јединство. Како даље у том погледу?

Д.Ч: Занемарљиво мало је таквих ”солиста”. Углавном су схватили заблуду,  ако хоће искључиво по своме, онда нису чланови заједничке организације и то ће се десити.

Не може се, наиме, ни у једној породици вући на разне стране, зна се, онда, куда то води. Сваки одбор, без обзира на величину, равноправан је и самосталан колико то омугућавају, а зна се чије су надлежности и у чему, статутарна правила јединствене организација. У томе нема погађања, било их је и превише док дара не пређе меру и дође у питање опстанак целокупне организације за коју се исувише добро зна какву структуру има.

Обишли смо и обавили разговоре са преко 90 одсто одбора широм Србије и заједнички закључили да је СУБНОР један и јединствен, да не може нико мењати име које је заштитни знак и једино признато и познато и код нас и у свету.

Грдно се варују они, ако још постоје, да ће опстати у својим срединама на тај начин што ће се ”осамосталити” и делати мимо Републичког одбора и изналазити савезнике мимо орнаизације која је једина званично призната у нашој држави.

Јединство нам је, према томе, веома потребно и имамо га, па ћемо заједничким снагама још јаче кренути напред. Наши су циљеви, не само у години кад славимо седам деценија постојања, да кренемо у даље квалитетно омасовљавање организације. Посебно младим нараштајем које има интересовање за традицију и антифашизам, што је већ на делу доказано у многим местима широм Србије.

Организовање литерарних конкурса за ученике, попут оних у Вршцу и Врању, Неготину или Крагујевцу, и другде, добри су примери како теме из славне прошлости привлаче школарце и окупљају под кров наше заједничке куће. Идеја овакве и сличне природе, као и пријем у колективно чланство већ етаблираних удружења, обезбеђују свима сигурније дане и због тога је заинтересованост разумљива, само треба, у нашим руководствима одбора, показивати више флексибилности, који дају резултате.

Републичко руководство ће и надаље наставити препознатљиво залагање код највиших органа власти да добијемо још упечатљивији друштвени статус и СУБНОР Србије, не тражећи никакве привелигије, буде као и свака оваква организација у антифашистичком свету.

Издвојена и поштована, на основу резултата и делокруга рада, баш онако као кад је донета одлука да будемо добитник огромног признања Републике Србије, Сретењског ордена. То ћемо ми узвратити отаџбини на адекватан начин, као и увек досад – рекао је Душан Чукић, председник СУБНОР-а Србије, у разговору за ”Борац” и Портал СУБНОР на интернетској мрежи.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Snow
07:0815:58 CET
SatSunMon
1/-1°C
0/-7°C
-1/-4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.