САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 776783Укупно посета:
  • 2475106Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ОСТРАШЋЕНИ  И  КЛЕВЕТНИЦИ  НЕЋЕ  ПРОЋИ

На Иришком венцу, на Фрушкој гори крај Новог Сада, традиционално је, у организацији СУБНОР-а АП Војводине, уприличен народни збор поводом обележавања 73. годишњице Устанка народа Србије.

 На платоу испред монументалног споменика „СЛОБОДА“окупили су се борци НОР-а, грађани и омладина из Војводине. Уз партизанске песме положени су венци за пале другове у борби против највећег зла  тога времена нацифашизма.

Председник СУБНОР-а АП Војводине, потпредседник СУБНОР-а Србије Светомир Атанацковић је истакао: ”Потписивање срамног пакта са Хитлером 25.марта 1941. године изазвало је револт народних маса. Уследио је пуч, збачена је издајничка влада и намесништво кнеза Павла Карађорђевића, то је био кључни догађај наше са времене историје. Хитлер је бес искалио на нашу земљу, без објаве рата, бесомучним бомбардовањем Београда и других градова 6.априла 1941. године у зору. Слабашне и неорганизоване снаге војске Краљевине Југославији, дванаестодневни рат су изгубиле, капитулација је била неизбежна. Краљ Петар и влада су већ 15.априла 1941. године су храбро побегли. Југославија је раскомадана и подељена на више делова, припадајућим окупационим снагама и сателитима окупатора. Наступио је терор над недужним грађанима, убијање, депортације, посебно према српској, јеврејској и ромској популацији.

Одлука ЦК КПЈ 4.јула 1941. године била је сигнал за почетак тешке, али славне народноослободилачке антифашистичке борбе.

 Острашћени и безобзирни тзв. историчари негирају народну ослободилачку борбу, говорећи „то је била борба брат на брата“, грађански рат и томе слично. СУБНОР Србије је  против свих који потцењују и омаловажавају часну и поштену антифашистичку борбу# – рекао је Атанацковић.

Скупу се обратио и Покрајински секретар Мирослав Васин. Делегација бораца Народноослободилачког рата из Словеније, била је гост СУБНОР-а АП Војводине, и положила је венац на партизански споменик. Такође и делегације САБА Хрватске на челу са потпредседником Николом Опачићем, Дистрикта Брчко, УАБА Вуковара и многе друге делегације и удружења. Посебно су поздрављени младићи и девојке социјалистичке омладине града Новог Сада, са мајицама на којима су приказанаиНОБ и антифашизам.

Изведен је и богат културно-уметнички програм КУД „Слобода“ из Руменке. Програм је водила Гордана Ђурђевић Димић, глумица Српског народног позоришта из Новог Сада.

 

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
18°
Fair
05:0920:19 CEST
WedThuFri
26/19°C
23/18°C
27/17°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.