САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 776625Укупно посета:
 • 2474859Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ТОПЛИЧКИ ГВОЗДЕНИ ПУК

У предвечерје обележавања стогодишњице Првог светског рата, кад поједине умешане државе из тог времена настоје да искриве историјску истину и, поред осталог, оптуже Србију и, посебно, Гаврила Принципа окарактеришу као терористу што је убио аустроугарског надвојводу у Сарајеву, добро је кад се на културном небу појављују истраживања смештена у импозантне књиге о славној прошлости.

Један од таквих докумената је дело Мирка Добричанина из Београда, који је на преко 500 страница аргументовано осветлио постојање Топличког гвозденог пука „Књаз Михаило“.

Реч је о војној јединици основаној још 1886.године, чији се борбени пук кретао од балканских до Првог светског рата, са учешћем на Солунском фронту и операцијама за ослобођење отаџбине 1918.године.

Овај специфичан зборник је аутор, Мирко Добричанин, донео у СУБНОР Србије и уручио председнику проф.др Миодрагу Зечевићу у знак сећања на, како је написао, најславнији пук најбоље војске у ратовима 1912-1918.године.

Књига „Топлички гвоздени пут Књаз Михаило“ поклоњена је такође многим библиотекама у Србији, а посебно основним школама у топличком и јабланичком крају – где су и корени славних ратника и учесника освајања слободе нашег народа.

  

2 реаговања на Историјска истина

 • Lune каже:

  Istina ima samo jedno lice, a to je…“ zbog protivljenja Engleske, da Nemacka gradi prugu do Bagdada“ doslo je do „udruzenog zlocinackog poduhvata i pocetka Prvog svetskograta“ sa teskim posledicama po ljude i drzave.

 • pedjaza каже:

  Zbornik o Topličkom gvozdenom puku, ali i druga literatura iz te oblasti, od neprocenjivog su značaja kako za istoričare, tako i za sve one ljude koji šele da se bolje uponaju sa tim delom istorije našeg naroda.
  Balkanski ratovi i Prvi svetski rat, obeležili su krvav početak prošlog veka. Imajući u vidu koliko je krvi bilo proliveno, koliko života izgubljeno (što u borbi, što od smrtonosnih bolesti) i koliki broj ljudi je ostao da živi sa trajnim invaliditetom ili težom bolešću, činilo se tada da rata neće biti u nekoj skorijoj budućnosti (bar ne tako velikog). Na žalost, i ako je neko vreme delovalo da je uspostavljen poredak koji će omogućiti trajniji mir, jedva da je prošlo 20 godina od zavrsetka Prvog svetskog rata, usledio je Drugi, duži, za čovečanstvo daleko teži i pogubniji.
  Kako narod na ovim prostorima, ni jedan od njih nije zaobišao, kako smo u oba bili u samom vrhu po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika, literatura koja obrađuje tematiku vojnih formacija koje su u njima učestvovale, nikada nije na odmet.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Sunny
05:0720:20 CEST
MonTueWed
29/19°C
26/18°C
26/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.