САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 773719Укупно посета:
  • 2469691Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

МРЖЊА НЕ СМЕ ДА СЕ ОБНАВЉА

Јајинци су били једна од најстрашнијих фабрика смрти у Европи, која је радила по „страшној“ рутини доручак, ручак, вечера, спавање, стрељање – рекао је Председник Републике Александар Вучић на народном окупљању и подсетио да су ту довођени Срби, Јевреји, сви који мисле другачије, сваког дана у јаме је бацано по 300 људи.

„И данас знамо шта је нацизам, захваљујући и Јајинцима, Јадовну, Пребиловцима, а то је дугорочно “инвестирање“ у мржњу. Морамо да се сећамо и да се подсећамо на количину смрти која је овде произведена“, поручио је Вучић и додао да добро памтимо, да заборавити не смемо, као што не смемо ни стати на путу за богатију и срећнију Србију. 

Како је рекао, „стојимо овде и само нас свест може одвојити од застрашујућег понављања историје и фарсе и некога ко хоће поново да инвестира у мржњу и смрт“.

„Ми хоћемо да инвестирамо у живот и будућност у договоре, разумевање, мир и рад који тај мир обезбеђује“, рекао је председник Србије.

НИКО НИЈЕ КАО СРБИЈА СТРАДАО

Мало је држава и народа у свету који су током читаве историје доживели страдања тих размера као што су Србија и Срби, истакао је Вучић.

Председник је рекао да готово да нема места у Србији где се бар једном није догодио погром и велико страдање и подвукао да смо највећа страдања доживели у 20 веку, који је обележио просперитет и напредак, али и два светска рата из којих смо изашли као победници, али и платили огромну жртву – око половине становништа страдало је у њима. 

„Када бисмо сваки дан обилазили ово место и оставили по један цвет за по једну жртву и да изговоримо по једно име требало би нам више од 220 година за све. А замислите колико година би нам било потребно за све жртве свих ужаса на овим просторима, и то само у последњих 100 година…“

Зато смо, каже, данас у Јајинцима, јер нас само свест о томе може одвојити од понављање и натерати да се плашимо довољно и да у том страху почнемо да инвестирамо у будућност и живот.

То је, подвукао је председник Србије, најважније, да инвестирамо у живот, договор, разумевање, мир и рад који мир обезбеђује.

„И зато док стојим овде знам да нема бољег места од овог страшног да још једном покренем питање о нашем дијалогу о свему што нас чека и да вас питам – погледајте Јајинце и смрт и реците себи и мени и свету шта хоћете да радимо данас и сутра. У шта да инвестирамо“, рекао је Вучић.

Вучић је поручио да Србија данас има пријатеље у свету, и међу државама са којима је ратовала.

ИМАМО ПРИЈАТЕЉЕ, СТАРЕ И НОВЕ

„Данас нам је Немачка пријатељ и то сматрам успехом, инвестицијом у будућност, а Србија није и неће окренути леђа пријатељима са истока, Русији и Кини, нити ће заборавити пријатељства са афричким и азијским земљама“, назначио је Вучић.

Како је рекао, стварајући нова и чувајући стара пријатељства, боримо се да се мрачне епизоде прошлости не понове, јер се боримо за живот и смех сваког нашег детета.

Председник је подвукао да не смемо да заборавимо и не смемо стати на путу за лепшу Србију, али да морамо да опростимо.

„Немамо право да заборавимо на сва наша стратишта, на убијену децу, не смемо заборавити да су неки хтели семе да нам затру и да су пролили толико крви да нису могли да израчунају колико… Немамо право да заборавимо, али морамо да опростимо, да гледамо у будућност, због деце, да не пролазе кроз оно кроз шта су прошли њихови преци“, закључио је Вучић.  

Председник Вучић је положио венац на спомен-обележје у Јајинцима, уз највише државне и војне почасти. 

Државној церемонији присуствовали су премијерка Ана Брнабић, председница Народне скупштине Маја Гојковић, министри у влади, представници Српске православне цркве, начелник Генералштаба Војске Србије, представници Београда.

Скупу су присуствовали дипломатски и војно-дипломатски представници више од 20 држава, представници Националног савета ромске националне мањине, Савеза јеврејских општина, Удружења логораша.

СУБНОР Србије су представљали заменик председника Видосав Ковачевић и чланови Председништва Душанка Лукић Хавелка и Владимир Бабшек и велики број ратних ветерана.

Јајинци су највеће место страдања у Другом светском рату у Србији, јер су нацисти од 1941. до 1944. године на том месту убили више од 60.000 људи, Срба и Јевреја, припадника Народноослободилачког покрета, антифашиста и свих оних који се нису мирили са окупацијом земље и који су пружали активан отпор окупатору.

Жртве су окупатори доводили из концентрационих логора на Бањици и са Сајмишта.

Велики меморијални парк у Јајинцима у оквиру кога се налази и споменик страдалима, отворен је 20. октобра 1964. године, поводом 20. годишњице уласка партизанских снага у Београд.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
17°
Rain
04:5220:27 CEST
FriSatSun
min 11°C
21/11°C
22/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.