САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 770344Укупно посета:
  • 2464152Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НАШИ ПРЕЦИ СУ СЕ БОРИЛИ ЗА НАШУ БУДУЋНОСТ

Главни град наше отаџбине је достојанствено обележио 71.годишњицу слободе после тамновања под окупатором и његовим сарадницима у Другом светском рату.

У низу збавања је учествовала многољудна организација СУБНОР-а, поред осталог и на скупу у Градској скупштини где је говорио и министар у Влади Републике Србије Небојша Стефановић.

Због ширег значаја објављујемо излагање Стефановића.

СРБИЈА ЈЕ УВЕК ДЕО АНТИФАШИСТИЧКОГ ФРОНТА

”Славимо победу у ослобођеном Београду, сећамо се пожртвовања и јунаштва, најсуровијих страдања и разарања током Другог светског рата. Још једном одајемо признање  нашим прецима који су се борили против фашизма, њиховој надљудској борби и непоколебљивом патриотизму. Била је то борба за нашу будућност и идентитет нашег народа.

Фашистичка идеја доживела је крах, и управо одбацивање једне шизофрене нетрпељивости и искључивости, била је највећа победа човечанства у 20. веку и уједно темељ успостављања европских вредности и демократије. Модерна Европа настала је управо на тековинама антифашистичке борбе, а Србија је и историјски и цивилизацијски одувек била њен део. На резултатима те победе, изграђен је и читав један систем општих вредности и механизми на којима почивају државе и друштва.

Влада Србије не заборавља тековине антифашизма.  Не смемо дозволити  да у сенку падну наши и совјетски  хероји и њихове победе, злочинци као ни  њихови савезници, јер ћутање носи са собом заборав жртава и кризу вредности.

Нажалост, свет се  данас, али и Србија,  суочава са разним покушајима ревизије  прошлости  и порицања злочина.  Некада је о фашизму све било јасно, а данас се чини да постоје  „они“ који би преокренули значај антифашистичке борбе, не схватајући да је то вредносни систем који се не може променити.

РЕВИЗИЈА ИСТОРИЈЕ И У СУДНИЦАМА

Ревизија историје нашла се и у судницама. Још једно преиспитивање историје и још један поступак који  јавност дели и збуњује јавност,  јесте захтев за рехабилитацију председника Владе за време немачке окупације Србије,  Милана Недића.

То није добра порука за будућност Србије, као ни достојно сећање на хероје ове земље.

По свему судећи времена се мењају. А у тим и таквим временима, због нечије небриге, раније се догађало,  да појединци забораве и на заслужне историјске личности. Тако је генерал Жданов, човек који је и са нашим и совјетским борцима ослобађао Београд више пута остајао без улице која је носила његово име. Подсетио бих да је  1964. године генерал Жданов, путујући на прославу двадесете годишњице ослобођења Београда, трагично настрадао на Авали у авионској несрећи. Зато у  колективном сећању наше ослободиоце  морамо да чувамо,  и  не  смемо допустити  да историјско наслеђе  и чињенице неко релативизује, прекраја и мења.

Данас смо сведоци да  се људске вредности, хуманост, једнакост и толеранција протерују а једно од највећих зала са којим се човечанство сусрело, тероризам,  прети да угрози слободу и демократију и унизи оно највредније у човеку. 

Суочени смо са хиљадама избеглица које бежећи од ужаса, пролазе кроз нашу земљу, и не могу а да не изазову бригу у нама,  сажаљење и побуде саосећајност.

Влада Србије и њен премијер Александар Вучић  суочавају са тешким одлукама и различитим изазовима, боримо се са савременим претњама и  настојимо да све неспоразуме решавамо миром и дијалогом.  Градимо Србију  и улажемо огромне напоре у њен развој и просперитет.  Али ми данас бијемо битке и за наше историјско наслеђе – да сачувамо Косово и Метохију у саставу наше земље.

 Србија је дубоко привржена разумевању, сарадњи и ненасиљу. Вођени поукама из прошлости, Србија жели да буде стабилна и снажна, лидер мира, сарадње и помирења у региону.  

Клањам се сенима наших хероја и ослободиоца. Нека им је вечна слава!”- рекао је министар у Влади Србије Небојша Стефановић на октобарској свечаности у Градској скупштини Београда.

Једно реаговање на Јасан став

  • pedjaza каже:

    Odnos prema antifašizmu treba da bude opšte prihvaćen, a ne da se menja sa promenom vladajućih garnitura i da svaka nova politička stranka ili koalicija, koje dođu na vlast, redefinišu stav.
    Antifašističku borbu partizana, predvođenih Titom, niko ozbiljan u svetu nije doveo u pitanje do današnjeg dana, ali je zato u našoj zemlji to bio i još uvek je, predmet mnogih raprava, često veoma oprečnih. Forumi o tome raspravljaju, diže se medijska prašina, prave se radio i TV emisje na tu temu, pišu raličiti čllanci itd. Nekima je teško da priznaju istinu, pa po svaku cenu nastoje da proguraju ono što nikako ne može proći. Ne mogu da se pomire sa istinom, sa činjenicom da su oni, čiju ideologiju slede, bili na pogrešnoj strani, da su sarađivali sa okupatorima i da pokret, čije tekovine baštine, ne može ni na koji način da dobije antifašistički atribut.
    U procesu rehabilitacije saradnika okupatora i ratnih zločinaca se predaleko otišlo, samom činjenicom da je uopšte pokrenut postupak za rehabilitaciju Milana Nedića, osvedočenog saradnika nemačkih nacističkih okupatora, naredbodavca ubistva velikog broja jevreja, roma, komunista i saradnika NOP-a, pod čijom neposrednom vlašću su bili mnogi koncentacioni logori smrti u Srbiji i za koga niko relevantan u svetu nema drugačije mišljenje od onog koje je već decenijama u istoriji priusutno. Njegova saradnja sa okupatorima je bila toliko otvorena i očigledna, da je bespredmetno o tome i diskutovati.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Clear
05:3619:35 CEST
WedThuFri
min 15°C
27/12°C
23/13°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.