САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 770344Укупно посета:
  • 2464152Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

БЕОГРАД ЋЕ УВЕК СЛАВИТИ 20. ОКТОБАР

Не може се никад више десити да Београд и Београђани не славе достојанствено и са огромним поштовањем велики датум из славне историје нашег народа – Двадесети октобар, празник кад су 1944.године партизански борци и црвеноармејци донели, уз ненадокнадиве жртве, слободу после 1287 окупаторске тираније у Другом светском рату.

Ово су још једном, на скупу у Градској скупштини, потврдили председник Никола Никодијевић и градски менаџер Горан Весић.

”Догађало се, на жалост, да су важни датуми из историје антифашистичке борбе – истакао је председник Скупштине Београда – игнорисани, да су имена улица народних хероја и ветерана промењена, а датуми ослобођења од фашизма и окупатора проглашени другоразредним догађајима”.

На исти начин говорио је и градски менаџер, подсетивши да су у време окупације родољуби стрељани и вешани по улицама:

”Београд је тада имао стратишта, логоре где су спровођени антисемитски прописи. То је Београд који више никад не желимо да видимо, али не желимо да заборавимо јер су у томе, на жалост, учествовали и појединци из нашег народа”.

Градски менаџер је подсетио да однедавно постоје улице са именима легендарних партизанских команданата Коче Поповића и Пека Дапчевића, а да ће се Београд одужити и совјетским војсковођама, маршалу Толбухину и генералу Жданову, чије су улице у претходном периоду преименоване.

СУБНОР Србије поздравља одлуке власти у нашем главном граду, јер се и досад истрајно залагао, као масовна традиционална и антифашистичка организација, да се славна прошлост достојанствено поштује, не попушта пред фалсфикаторима историје и велики углед земље у свету, посебно у редовима антихитлеровске коалиције из Другог светског рата и међу свим слободоумним људима широм света, не крњи захваљујући реваншистима који би, силом на срамоту, да оправдају своје претке пред знаном истином да су, у најмању руку, били верни колаборанти.

 Овакав пут морају, убеђени смо, да следе и остале локалне самоуправе у Србији.

Једно реаговање на Јавно обећање

  • pedjaza каже:

    SUBNOR Srbije je izvršio značajan zadatak, koj se ogleda u tome da je dugi niz godina vrlo uspešno odolevao tendencijama negiranja antifašističke borbe i nipodaštavanja gotovo svih događaja, ličnosti, datuma, spomen obeležja i simbola NOR-a i NOP-a.
    Ono što je teškom borbom stečeno u ratu, moralo se braniti u miru. Menjani su nazivi ulica, trgova i institucija koji su asocirali na to vreme, uklanjana su ili zapuštana spomen obeležja, ukidani praznici vezani za taj period i tradicionalne ceromonije obeležavanja mnogih značajnih datuma, iz školskog gradiva su izbacivani ili svođeni na minimum delovi istorije o antifašističkoj borbi, istorijski simoboli tog vremena su uklanjani, neretko uz ponašanje kao da se radilo o nečem što je bila greška, antifašizam je povezivan sa oređenim političkim ideologijama, stvarana nepovoljna medijska slika o pripadnicima partizanskog pokreta… Na razne načine su pokušavali da taj deo istorije što više potisnu, nekada gotovo i zbrišu, ali i da ga predstave na potpuno drugačiji, neistinit način.
    Verujući da ništa od toga neće moći dugo da traje, SUBNOR je uvek ostajao dosledan svojim uverenjima. Bilo je situacija kada je delovalo da je u tome usamljen i slab, ali ni jednog momenta nije bilo predaje. Zahvaljujući tome, stvoreni su uslovi da istina polako, ali sigurno, ipak dođe do izražaja. U istoriji delovanja SUBNOR-a i ova misija će biti upisana kao veliki uspeh u borbi za istiunu o NOR-u i antifašizmu.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Clear
05:3619:35 CEST
WedThuFri
min 15°C
27/12°C
23/13°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.