САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784793Укупно посета:
  • 2490328Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

БОРЦИ И ИНВАЛИДИ ТРАЖЕ БОЉУ ЗАШТИТУ

Jедан од приоритетних задатака СУБНОР-а Србије, несумњиво је, заштита бораца и инвалида и старање о социјалној сигурности и здравственом стању. На основу анкете на чак 11.000 учесника у 50 општина и градова, Републички одбор је сагледао стање, утврдио правце активности и наставио рад на терену.

У више општина и градова Србије организована су саветовања са представницима домова здравља, центара за социјални рад, органа за борачко-инвалидску заштиту и Црвеног крста, на којима су представљени резултати истраживања и организована размена искустава из разних општина.

Саветовање о борачко-инвалидској заштити одржано је у препуној сали ПИО у Врању. У раду су учествовали представници општина и градова Пчињског и Јабланичког округа, као и Ниша, Пирота и Прокупља. Медијатори саветовања били су мр Душанка Лукић Хавелка, председник Комисије СУБНОР-а Србије за борачко-инвалидску заштиту, Мирољуб Стојчић, председник Окружног одбора СУБНОР-а Пчињског округа и Стојан Младеновић, председник Градског одбора СУБНОР-а Врања.

Уводне напомене дала је Душанка Лукић Хавелка, а затим је Мирољуб Стојчић, у улози домаћина саветовања, упознао учеснике са основним подацима о Врању и СУБНОР-у Пчињског округа.

О резултатма истраживања веома аргументовано и стручно је говорио др Христо Анђелски, један од организатора истраживања и обрађивач упитника. Основно запажање је да су социјалне и здравствене прилике већине старих бораца неповољне, да је код половине анкетираних стање лоше или врло лоше, да је коришћење здравствене заштите отежано, да има непокретних и полупокретних, да има оних који живе сами или двоје старих, и да се приоритетно мора обезбедити опоравак, бањска рехабилитација и палијативно збрињавање.

Драган Вулевић, начелник у Министарству за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту говорио је о систему породично-правне заштите и правне сигурности старих особа и бораца, о смештају у установама социјалне заштите, улози локалне самоуправе и помоћи у кући. Конкретне ситуације које је навео изазвале су велико интересовање.

Од представника градова веома запажено учешће узели су представници Врања, Лесковца и Пирота. На саветовању су се чули предлози да се на нивоу општина и градова формирају координациона тела састављена од представника општинске управе, центара за социјални рад, Црвеног крста, домова здравља и СУБНОР-а, која би се трајно бавила заштитом бораца и инвалида. Такође је захтевано да се нови текст закона о борачко-инвалидској заштити врати у скупштинску процедуру и усвоји и да се преко СУБНОР-а Србије већи број бораца упућује у Сокобању на опоравак.

Након саветовања учесници су посетили недавно отворен Клуб бораца и РВИ са својеврсном историјском поставком локалне историје и рада врањског СУБНОР-а, и јединствену у Србији Спомен собу Првог пешадијског пука „Књаз Милош Велики”.      

Општа оцена је да је организација саветовања била на висини а рад веома садржајан.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.