САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 777118Укупно посета:
 • 2475688Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ЈЕДАН ВЕК НАРОДНОГ ХЕРОЈА

Народни херој, генерал-потпуковник Велимир Вецо Радичевић прославио је велики јубилеј – сто година плодног и поштеног живота увек у корист своје отаџбине. Скромна свечаност у част слављеника одржана је у Београду, у Републичком и Градском одбору СУБНОР-а, у присуству сабораца, поштовалаца, угледних представника Гарде Војске Србије, чланова борачке организације којој је пружио немерљив вишегодишњи допринос. Народног хероја Веца Радичевића поздравио је члан Председништва СУБНОР-а Србије, председник Градског одбора пуковник Бора Ерцеговац преносећи најбоље жеље. У име председника СУБНОР-а проф. др Миодрага Зечевића, генералу Радичевићу је, у знак особитог признања, потпредседник Андрија Мереник уручио Захвалницу СУБНОР-а Србије за ангажовање у првим редовима антифашистичке борбе. О животном, војном, политичком путу сада стогодишњег виталног генерала говорио је, у име Републичког одбора, главни уредник листа „Борац“ пуковник Иво Матовић, надахнуто износећи готово филмску причу од времена млађаног скојевца, преко јулских устаничких дана 1941, тешких битака у Другом светском рату, од Неретве и Сутјеске до ослобођења и коначне победе над фашистичким окупаторима – кад Вецо Радичевић наставља на високим војним дужностима градећи разрушену земљу и унапређујући нашу армију и 1953. године, из руку маршала Тита, добија изузетно признање за спектакуларне успехе и заслуге, јединствени и непоновљиви Орден народног хероја. У име бораца из београдске општине Врачар слављенику је честитао генерал Миодраг Панић, а генерал-мајор Миломир Тодоровић уручио поздраве и пригодне поклоне Гарде Војске Србије. Генерал-потпуковник, народни херој Велимир Вецо Радичевић је доброг здравља и активан чврсто веран традицији, народноослободилачкој борби, револуцији и антифашизму.

Једно реаговање на Јубилеј

 • pedjaza каже:

  Rođen uoči samog početka Prvog svetskog rata, Veco Radičević kao da je bio predodređen da mu presudnu ulogu u životu obeleži borba za slobodu, istina u Drugom svetskom ratu koji je na našim prostorima počeo 27 godina kasnije.
  Biti skojevac i komunista u vreme kada je to bio drug Veco, podrazumevalo je veliki rizik, jer ih je diktaorska vlast predratne Kraljevine Jugoslavije maksimalno proganjala i hapsila.
  Kada je Jugoslavija bila okupirana od strane fašista, komunisti su bili najodlučniji i najuporniji u borbi protiv okupatora, ne kalkulišući ni po kom osnovu. NOR je iznedrio veliki broj hrabrih boraca i nardonih heroja, od kojih je jedan upravo navršio pun vek života.
  Svečanost koja je tom prilikom upriličena od strane Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije i Gradskog odbora Beograda najbolje pokazuje poštovanje prema tekovinama NOR-a i onima koji su bili u prvim redovima antifašističke borbe.
  Najlepše želje nardonim heroju, drugu Velimiru Vecu Radičeviću.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
22°
Rain Shower
05:1320:15 CEST
SunMonTue
min 18°C
23/18°C
25/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.