САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 782255Укупно посета:
 • 2485887Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

НЕУНИШТИВИ ДУХ АНТИФАШИЗМА

Дух слободарства и антифашизма живеће за сва времена у Србији. Традиција и славна Народноослободилачка борба не могу никад бити потиснути.

Нити ће такви покушаји, без обзира на бруталну нападност и упорно искривљавање истине, проћи у нашем непокореном и непоколебљивом народу.

Ово је, у више наврата, истакнуто на импозантном јулском скупу борачке организације у великој дворани Дома у Београду. Организатор веома посећеног окупљања био је Градски одбор СУБНОР-а Београда, а уводно слово поводом Дана борца и Дана устанка имао је пуковник Бора Ерцеговац.

КРИВА СЛИКА У УЏБЕНИЦИМА

У крцатој дворани није било слободног места. Омладина у народним ношњама, школарци са ”титовкама” и црвеним пионирским марама, стасити заставници са симболима ослободилачке борбе.

Носиоци споменице 1941, народни хероји, потомци револуционара и градитеља, антифашисти који схватају да се авети прошлости наметно оглашавају.

И жеља младих, чији представник, ученица из Сурчина, моли у име својих школских исписника да СУБНОР Србије још одлучније затражи од власти, посебно просветних органа, да се у уџбенике врати градиво које ће истинито подучавати младе генерације о нашој прошлости, о устанку и борби за слободу и против фашиста, о чему ни сада, нигде у свету, нико ружну реч нема.

Ово је и био повод да на истом скупу, у Градском одбору Београда, више девојака и младића буде примљено у СУБНОР Србије.

Самоиницијативно се, на истој свечаности, у СУБНОР учланио и недавно постављени градски менаџер Београда Горан Весић.

БРАНИМО ПРАВЕДНУ БОРБУ И АНТИФАШИЗАМ

Учесницима импозантног јулског скупа, поводом Дана борца и уочи Дана устанка народа Србије, обратио се председник СУБНОР-а Србије.

Проф. др Миодраг Зечевић је, поред осталог, рекао да је одлука о устанку 4.јула 1941. имала у платформи ослобађање земље од окупатора, потом се на темељима братства и јединства проширила на праведније друштво и, добивши револуционарни карактер, држава развијала на принципу федерализма.

НОБ је извојевала победу над фашизмом и колаборационистима. А СУБНОР баштини период од 1941. до 1945.године.

Дведесетих прошлог века није нападнуто социјалистичко уређење, већ ослободилачка народна борбе и антифашизам. Мењана су називи улица, тргова, градова, примитивно осветнички рушени споменици, вулгарно искривљавана историјска истина, у уџбеницима сведени на понижавајући минимум светли тренуци наше историје.

”После недавних избора промениле су се неке ствари, однос, али то је и даље само врх леденог брега. У медијима, култури, судству, правосуђу, историјским институтима и сличним областима делују без зазора  реваншисти који користе сваки трен да девалвирају НОБ, партизански покрет, послератну изградњу, истину о Србији која никад није потонула под теретом колаборације у Другом светском рату. У новинама или на радио и ТВ за Дан борца, уочи тог историјског датума, није било, рецимо, ни бар куртоазне речи, а шириле су се, с друге стране, најаве о намерама некаквих набеђених и, силом прилика, наметнутих протежираних појединаца”- рекао је проф.др Миодраг Зечевић.

На свечаности у Београду је уприличен и још један значајан чин – председници борачких организација Подгорице, Бања Луке и главног града Србије потписале су Повељу о заједничком деловању и сарадњи.

Фронт антифашиста се све више шири и јача. И то баш на Дан кад је у јулу 1941. донета одлука од свенародном устанку против фашистичког окупатора и њихових верних помагача у домаћим редовима.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 реаговања на Јулско славље (2)

 • pedjaza каже:

  Ovogodišnja centralna manifestacija obeležavanja 4. jula, Dana boraca, po mnogo čemu je podsetila na vreme kada je taj dan bio državni praznik Jugoslavije i kada se redovno obeležavao na način koji u istorijskom smislu i zaslužuje.
  Revizija istorije sa kojom smo suočeni već više od deceniju, nije zaobišla ni jedan segment društva, pa čak ni užbenike iz istorije za osnovne i srednje škole. Pokušaj diskrediitacije NOP-a i partizanske vosjke i dodele lažnih priznanja kolaboracionistima, prožela je gotovo svaku poru naših života.
  Srećom, nazire se kraj takvim tendencijama i izlatak iz medisjkog mraka u kome antifašistički pokret nalazio. Doprinos SUBNOR-a tim pozitivnim tendencijama je izuzetno veliki, a s pravom se može reći i pojedinačno ubedljivo najveći.

 • Todor Pavlov каже:

  4.jul Dan boraca treba da bude zakonski ragulisan datum da se slavi u svim državnim institucijama kao i u celoj državi Srbiji jer netrebamo da dozvolimo falcifikovanje istorije tekovina komunističke izgradnje i revolucije zavreme NOR-a kao i nakon NOR-a narodi koji zaboravljaju svoju istoriju i koji veruju lažnim istorijskim činjenicama i falcifikatima nezaslužuju ni da postoje kao narod zato treba da se potpiše peticija za vraćanje svih značajnih datuma kao državnih praznika iz komunističke izgradnje u Jugoslaviji i Socijalističkoj Republici Srbiji. drug Todor Pavlov http://todorpavlov.blogspot.com/

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Rain Shower
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.