САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 797146Укупно посета:
 • 2517043Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

РАДНИЧКИ БАТАЉОН OСТАЈЕ ЛЕГЕНДА

На Кадињачи, брду изнад Ужица, одржана је традиционална свечаност поводом дана кад је, у Првој непријатељској офанзиви у Другом светском рату, 1941.године, страдао славни Раднички батаљон.

Обележавање датума одржано је у организацији Владе Србије, Републичког одбора СУБНОР-а и Ужица.

Уз највише војничке почасти на монументалну гробницу положени су венци, а глумци из позоришта града на Ђетињи извели су пригодан програм везан и за 67 дана слободе и постојања Ужичке Републике као једне од ретких слободних територија у поробљеној Европи од хитлеровских окупационих трупа.

О тим данима је на Кадињачи говорио први човек садашње ужичке власти. Градоначелник Тихомир Петковић је рекао: ”Поносни смо на Ужичку Републику која је била велика подршка јачању антифашистичког фронта на европском тлу, а храбри борци су бранили идеале и уверења да је у име будућих генерација исправно жртвовати и сопствени живот”.

У име Владе Србије државни секретар Драган Поповић је истакао да је наша земља поносна на своју антифашистичку прошлост:

 ”Раднички батаљон се свесно супротставио фашизму да га ми не би доживели у облику какав је тада био. Зато им одајемо почаст и показујемо да нису заборављени и у име обавезе да се против зла морамо и даље борити. Фашизам је изгубио пре 69 година али није поражен. Има га данас свугде у свету и морамо се супротстављати на сваком месту где га уочимо”.

Обележавању на Кадињачи присуствовали су многи борци партизани из разних делова Србије, а посебно делегација Републичког одбора СУБНОР-а са представницима Окружног и одбора у Ужицу.

2 реаговања на Кадињача

 • pedjaza каже:

  „Da li bi sunce sijalo jače, na nije bilo Kadinjače?“ je stih jedne lepe dečje pesme, u izvođenju dečjeg hora „Kolibri“. koju dugo nismo imali prilke da čujemo na medijima, jer potiskivanja tekovina NOR-a i antifašizma traje jako dugo.
  SUBNOR Srbije ih nije zaboravio i dosledno obeležava sve događaje iz slavne antifašističke prošlosti. U tim aktivnostima uspeva da pokrene i uspavne državne organe, ali i podstakne predstavnike lokalnih vlasti i druge organizacije, u mestima gde se obeležavanja vrše.
  Tako je bilo i ove godine na Kadinjači, povodom 73 godine od stradnja Radničkog batoljana i prve veće oslobođene teritorije u okupiranoj Evropi – Užičke republike.

 • Lune каже:

  Slovenački sociolozi: Titova Jugoslavija nije bila totalitarna kako je često prikazuju u javnosti bivših republika
  Politički režim Titove Jugoslavije nije bilo totalitaran kako ga često prikazuju u javnom životu bivših republika, tvrde slovenački sociolozi.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Clear
05:3317:55 CET
SunMonTue
min 5°C
20/6°C
14/3°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.