САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 784787Укупно посета:
 • 2490321Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

ГОЛОРУКИ НАРОД ЈЕ ИЗВОЈЕВАО СЛОБОДУ

Полагањем венаца на спомен комплексу Кадињача, државном церемонијом обележена је 76. годишњица битке у којој је 29. новембра 1941. године изгинуо цео Раднички батаљон, бранећи Ужичку републику.

Пошту херојима Кадињаче одали су делегације Владе, Генералштаба Војске Србије, СУБНОР, града Ужица и потомака погинулих.

У име Владе Србије говорио је државни секретар Негован Станковић, који је истакао да је Србија поносна на своју антифашистичку прошлост и да нема другог пута осим антифашистичког:

„Поднели смо велику жртву да би фашизам био побеђен, а најтужније је што су многе жртве биле узрок међусобних подела и сукоба. Да бисмо спречили да се то понови, морамо извући поуке из прошлости и престати да се међусобно делимо и уништавамо“.

Станковић је поручио да је „време да се ујединимо, јер имамо само једну Србију, а она је јака само када су јој грађани сложни и поштују је“.

Заменик председника СУБНОР генерал Видосав Ковачевић истакао је да борци Радничког батаљона заслужују највеће поштовање и нагласио да је лажна дилема да ли је голорук народ могао, морао и требало да иде на тенкове:

„Морао је, могао је и хтео је. Прећуткују чињеницу да је војска Краљевине Југославије, као и многе веће војне силе у Европи, за само шест дана капитулирала и да је у заробљеништво одведено 350.000 војника, међу којима и 200 генерала“.

Ковачевић је нагласио да је тај голоруки народ морао сам да се после тога организује у партизанске одреде и на крају рата је изашао као победник, а СУБНОР Србије већ седам деценија чува, између осталог, успомене на те славне хероје и тако ће наставити и убудуће.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић подсетио је на ратна страдања Радничког батаљона приликом одбране Ужичке републике и истакао да се Ужице са поносом сећа хероја Кадињаче:

„Сећање на страдање Радничког батаљона је наш дуг и дуг генерација које долазе. Најмање што можемо да учинимо је да одамо пошту њиховом чину храбрости и оданости вредностима које немају цену и јачају нашу веру да ниједна жртва на Кадињачи није била узалудна“.

Једно реаговање на Кадињача

 • pedjaza каже:

  29. novembar ima trostruki značaj u našoj istoriji. Toga dana počev od 1941. godine, na svake dve godine se desio po jedan veoma značajan događaj vezan za slamanje fašizma i uspostavljanje nove, bolje i progresivnije države.
  1941. odigrala se bitka na Kadinjači, 1943. Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu i 1945. Ustavotvorna skupština FNRJ je u Beogradu prihvatila Deklaraciju kojom je ukinuta monarhija i proglašena republika. Upravo zato, ovaj dan je decenijama, s potpunom istorijskom osnovom, proslavljan kao Dan Republike.
  Na Kadinjači su 29. novembra pre 76 godina izginuli su svi borci Radničkog bataljona, štiteći odstpunicu Vrhovnom štabu koji se povlačio iz Užica ka Sandžaku. Time je, žrtvovanjem većeg broja rodoljuba i antifašista, sačuvan komandni kadar armije koja se širom sveta proslavila kao jedna od udarnih pesnica antifašizma.
  Neka je večna slava svim poginulim pripadnicima Radničkog bataljona.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.