САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 784853Укупно посета:
 • 2490463Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

СЛАВНИ БОРЦИ НЕЋЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНИ

Поводом 73. годишњице од погибије штаба Првог великокикиндског партизанског одреда, одржана је комеморација на Симићевом салашу.

Општински одбoр СУБНОР-а Кикинда организује комеморацију – сећање на погинуле борце свог првог партизанског одреда. На комеморацији су присуствовали преживели борци, чланови породица погинулих и велики број потомака и грађана Кикинде и околних села.

Председник СУБНОР-а Кикинде, Ненад Димитријевић, говорио је о 4. августу 1941. године, о партизанском одреду против бројних снага немачких фашистичких и жандамеријских силника.

Окупацијом Краљевине Југославије, Банат је потпао под управу немачких фолксдојчерских снага, терор је био снажан према припадницима српског народа, посебно комунисти су на удару, али су веома брзо организовани отпор и формиран партизански одред.

Председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије Светомир Атанацковић, поред осталог је истакао: „Ни један борац, ни једна хумка или гроб где леже јунаци – борци против највећег зла тога времена, не смеју и не могу бити заборављени. Онима, који лажима желе да умање значај наше партизанске борбе пружаћемо отпор истином и борбом за тековине славне антифашистичке борбе“.  

3 реаговања на Кикинда

 • SUBNOR-ac каже:

  Nažalost Banat kao deo Vojvodine i Srbije je stradao za vreme drugog svetskog rata od strane nemačke okupacione vlasti domaćih nemaca dojuče komšije nemci za vreme rata su hapsili u ubijali svoje najbliže komšije iz mesta što je pokazatelj do kolike mere Nacional-socijalizam i fašizam može da ide da se nekada dobri ljucki odnosi u Vojvođanskoj ravnici zamene mržnjom i krlju nedužnih žrtava.

  • Lune каже:

   Na nastup Sive, pevač neonacističkog rok benda Romantikus Erőszak (Romantično nasilje), prvo je upozorila Antifašistička akcija (AFA) Novog Sada, da bi zatim reagovale i Liberalno demokratska partija i Demokratska stranka Srbije koje su zatražile da se taj nastup zabrani. Iz AFA su upozorili juče da je trodnevni festival, koji je trebalo da počne 19. avgusta u Araču kod Novog Bečeja „zamena za zabranjeni festival EMI tabor koji su godinama organizovali mađarski fašisti u Vojvodini, Transilvaniji i Slovačkoj“.

   AFA je bila pozvala sve antifašiste „da i ovaj put stanu na put javim manifestacijama fašizma, bez obzira iz koje nacionalne zajednice one dolaze“.

 • pedjaza каже:

  Poginuli borci protiv fašizma, ali i svi ostali, nikada ne treba da budu zaboravljeni. Kao što je slučaj u mnogim mestima širom Srbije, tako je i u Kikindi OO SUBNOR-a pokazao svoju doslednost u negovanju tekovina NOR-a.
  Bez bilo kavog ustezanja treba otvoreno reći da u mnogim sredinama SUBNOR ima presudnu ulogu u čuvanju od zaborava ljudi i događaja iz antifašističke borbe od 1941. do 1945. godine.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mostly Cloudy
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.