САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 776783Укупно посета:
  • 2475106Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ГРУЖА СЛАВИ

Поводом 70 година од ослобођења Груже и Кнића, Општински одбор СУБНОР-а положио је венце на спомен чесму погинулим у НОР-у у Бумбаревом Брду.

Скуп је поздравио Иван Несторовић, председник СУБНОР-а Кнић, истакавши допринос Гружана у НОР-у и заједништво бораца НОВЈ и Црвене армије који су дали живот протерујући фашисте у Другом светском рату.

Венце су положиле делегације Општине Кнић на челу са замеником председника Борисавом Бусарцем, СПС Кнића са Здравком Здравковићем, СНС са др Милованом Исаиловићем, Јединствене Србије на челу са Зораном Божовићем, затим представници Окружног и Градског одбора СУБНОР-а Шумадије и Крагујевца са Бранком Љиљком и Милићем Цветковићем, СУБНОР-а Кнић и породица погинулих бораца. У Дому културе приређен је пригодан културни програм.

Ово је после 2000.године прво масовно окупљање и обележавање годишњице ослобођења Кнића захваљујући доброј организацији СУБНОР-а.

У библиотеци „Радоје Домановић“ у Тополи промовисана је књига „Битке за Тополу“ Игора Петровића и у издању месног СУБНОР-а. Обележавање годишњице ослобођења је започело полагањем венаца  Општине Топола (председник Драган Живановић) и СУБНОР-а палим руским и српским ратницима на новоподигнутом споменику у дому здравља у Тополи, као борцима у ратовима од 1912-1918.  на  споменику испред поште.

Председник СУБНОР-а Миодраг Лазић је истакао да је прва књига после толико година која је обрадила, на основу архивске грађе, догађаје из априлског рата 1941. и Београдске операције 1944, на подручју општине Топола. На овај начин је забележено и за потомство сачувано сећање на херојску борбу јединица Црвене армије и јединица НОП-а, али и војника војске Југославије 1941. у Тополи и Наталинцима, о чему се до сада врло мало знало. Приказан је и документарни филм о догађајима које обрађује књига.

Колективу Основне школе „Сестре Радовић“ из Белосаваца је, у име СУБНОР-а Србије и председника проф.др Миће Зечевића, уручено признање „Велико хвала“ за допринос у очувању слободарских традиција као и књиге (око 60 наслова за школску библиотеку) поклон СУБНОР-а Крагујевца.

Једно реаговање на Кнић, Топола

  • pedjaza каже:

    Raduje činjenica da je u Kniću posle gotovo deceniju ipo masovnim okupljanjem obeležen Dan oslobođenja u Drugom svestkom ratu i da je taj događaj, pored opštinske vlasti i SUBNOR-a, okupio i predstavnike većeg broja političkih stranaka.
    Svečanost u Topoli je takođe pokazala zavidan nivo aktivnosti MO SUBNOR-a u tom gradu i poštovanje tekovina NOR-a od strane meštana.
    Sve u svemu, može se zaključiti da SUBNOR, uz pomoć još nekih organizacija, polako ali sigurno uspeva da probije medijku blokadu u kojoj se duži niz godina nalazio.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
18°
Fair
05:0920:19 CEST
WedThuFri
26/19°C
23/18°C
27/17°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.