САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784853Укупно посета:
  • 2490463Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СВЕЧАНОСТ НА КАРАЏИНУ      

На брду Караџин, изнад Штрпца у књажевачком атару, на годишњицу оснивања Заглавско-Тимочког партизанског одреда, традиционално се  окупило више хиљада грађана.

Представници СУБНОР-а Србије, борачких организација општина Тимочке крајине и Пирота, Општине Књажевац, удружења и друштвених организација положили су венце и цвеће на споменик палим родољубима.

Говорили су: Миле Милојковић, председник СУБНОР-а Књажевца и Драган Манчић, председник Скупштине општине Књажевац.

У Спомен парку у центру Књажевца, о историјату и развоју ове општине говорио је Драган Беатовић, потпредседник Општинског одбора СУБНОР-а.

– Народ овог дела Србије ни по коју цену није хтео да служи окупатору, ступило се у рат, плануо је устанак у Заглавку и широм Тимочке крајине. У партизанске јединице доборовљно су стизали сељаци, студенти, радници, ђаци… Били су достојни славних предака, одговорни пред потомцима. Ово је ситоријуски датум који се чува и негује као светиња, и тако ће бити и убудуће. Данас живимо у миру, у времену обнове и економског развоја, уверени да рата више никад неће бити – нагласио је Милојевић.

На посебној свечаности у Књажевцу, Миодраг Зечевић, председник СУБНОР-а Србије уручио је Плакету СУБНОР-а партизанском првоборцу Драгољубу Аризановићу из Зајечара и захвалнице Мики Рајковцићу из Бољевца и Милу Милојевићу из Књажевца.

У културно-уметничком програму учесвовао је фолклорни анасмбл ученика основних школа Књажевца.

   

Једно реаговање на Књажевац

  • pedjaza каже:

    Zaglavsko-Timočki partizanski odred je zajedno sa još 3 odreda (Krajinskim, Boljevačkim i Majdanpečkim) imao značajunu ulogu u okupljanju boraca NOR-a koji su učestvovali u antifašističkoj borbi na području Timočke krajine. Iz tog odreda su ponikli mnogi prvoborci i narodni heroji, koji su ušli u istoriju ovog kraja i čitave Srbije kao hrabri branitelji svoje zemlje. Vreme prolazi, ali sinovi naroda se ne zaboravljaju. Kada je bilo najteže, kada je cela Evropa bila u plamenu Drugog svetskog rata, a Jugoslavija i Srbija okupirane sa do zuba naorožanim pripadnicima armija sila Osovine, oni su uz veliki rizik za svoje živote pošli u borbu, svesni da se suprotsavljaju daleko jačem i nadmoćnijem neprijatelju. E zato ih nikada nećemo zaboraviti.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mostly Cloudy
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.