САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 784640Укупно посета:
 • 2490059Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

”ЗА КРАЉА”, А НА РАЧУН НАРОДА!

Ништа нас не може, одавно смо то схватили, изненадити на овим нашим просторима!

Неке појаве и понашања ипак не могу да не изазову бар чуђење. Ево, у јавности се још једном јављају манифактуриста Радош Бајић и јавни сервис, шта ли је, са звучним и обавезујућим именом Радио-телевизија Србије. Најављују заједничким снагама да су почели снимање филма и потом, после биоскопске пројекције, емитовање на екранима националног и засад, претпостављамо, централног медија у власништву државе или, што се каже, целокупног народа.

Свикли смо на нападног глумца који се на заласку преобратио у редитеља и чак сценаристу. Остао је онако магловито у сећању као пожртвовани ратник у разним партизанским  филмовима, а још више, са накривљеним шеширићем, кад обилази сеоске вашаре и бира цуру за женидбу.

После ”демократских промена” грунуо је попут вихора у новинске коментаре. А онда му је баш РТС, уз помоћ народних пара и тадашњих политичких вољника, омогућио да ”исправи криву Дрину о Другом светском рату” и сагом о четницима и немоћном чичи покуша свим својим нејаким представама и печатима више-мање наметнутих историчара фалсификује збиљу и нескривене колаборационисте убаци у антифашисте. Међу оне што су се, заједно са земљама победницима, као јединствени аутентични народноослободилачки и партизански покрет у Србији, изборили против хитлеровских окупатора и издашних помагача у домаћим редовима.

Подвала назови аутора није, дакако, прошла и ”Равна гора” је, без обзира на недоказиве тврдње о гледаности, српски тв аудиторијум, бомбардован свакодневном нападном рекламом, остао неубеђен у површну причу, равнодушан. После десет епизода обећаван је наставак, а онда и јавна кукњава како неће даље, а ево сада су ушли у снимање ”За краља и отаџбину”.

Није у питању, веле, период Другог светског рата, кад су четници и њихов вођа имали у одлучујућем трену наредбу избегле Владе у Лондону и краља Петра Другог да престану сарадњу са фашистима и прикључе се партизанским јединицама маршала Тита. Бајић и комп. желе свеколикој јавности да прикажу шта се наводно збивало шест деценија по поразу хитлероваца и сарадника. У питању је, обавештавају, нова прича о наводном патриотизму, политичкој емиграцији од Америке до Аустралије, о ”емотивним сећањима на априлски рат и драматичне догађаје у пролеће 1941”.

Судећи по ономе што се већ видело у ”Равној гори”, оправдано је веровати да је у питању још један наум да се Србија и српски народ прикажу као колаборационисти и на тај начин, у доба општег славља и признања за победу у Другом светском рату над фашистима и помагачима, унизе улога и допринос нашег слободарског народа који никад није био на кривој страни.

СУБНОР Србије није, наравно, против стваралачких и других слобода, али још једном, као небројано пута досад, указује да се народним новцем не могу снимати историјски неутемељене серије и филмови чији је циљ стварање забуне и фалсификовање истине.

 Историја је, у свету и код нас, дала неопозиву оцену о Другом светском рату. Партизани су, раме уз раме са Црвеном армијом и другим савезничким снагама, извојевали победу којом се поноси ова наша часна планета.

РТС већ годинама стоји у реду за апанажу из буџета државе. Новца нема за плате и пензије осиромашених људи у Србији.

 Одакле, онда, за појединачне ћефове? Ко је дао право РТС да арчи тешком муком зарађени новац Србије, по чијем нахођењу или одлукама?

Бајић и дружина могу да снимају у корист и ”за краља”, али нека то чине сопственим средствима и на тржишту се квалитетом и истином докажу и оправдају личне милионе које су, aкo jeсу, уложили.

РТС не сме да се, са досадашњим харачем званим претплата и завлачењем руку до лаката у касу Владе Србије, својевољно упушта у меголоманске пројекте засноване на произвољним острашћеним идеолошким пројекцијама и реваншистичким побудама.

 Можда је досад и могло преко грбаче народа Србије. Више не може!

6 реаговања на Којим правом

 • Lune каже:

  I danas na online, postoji tekst, toboze rasprava da li je platio struju, to je fazon kao kod Bajica, da se „vrti prica“, marketing, da se oci i usi naviknu da to nije vise princ nego gle c…a u slamenom sesiru kralj, pa ce to Oliver Antic da ozakoni, onako preko deset slukom..i salatom od doktorata,elitnom..
  ………………………………………………………………………………………………………………………………
  Do juce princ, od juce kralj, a formalno pravno nema ga kao takvog nigde osim u njegovoj masti..? struju ne placaju, razlozi EPS to ne intersuje,,,hm,hmm..na salter pa calenzi „kao sav normalan svet“.Hm,hmm.. zato i vozate price, da ga „promovisete“ i priviknete oci i usi „njegovih podanika“. Za, podrivanje ustavnog poretka, svesnog podrivanja neko bi trebao da ide na robiju !

 • Lune каже:

  Narodu na „otpis“ potrazivanja, a resenje je nadejno..xe,xe
  ………………………………………………………………………………………………………………………………
  Doskocio im Kusturica,kao clan krunskog sovjeta, oragnizovao je sakupljanje svitaca po Zlatiboru i Topcideru, koje ce razastrti po Belom dvoru, kao „besplatno osvetljenje povlascene klase“.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………….
  Prema podacima EPS, dug na dva brojila Belog dvora na Dedinju, odnosno Kraljevskog dvora, u kojem Karađorđevići žive, danas iznosi neverovatnih 6.178.335 dinara

 • Lune каже:

  Iz „radne sveske“..materijali za roman „NOZ“..“GOLUBNJACA“..pisca Vuka Draskovica…?
  …………………………………………………………………………………………………………………….
  Poslije Baćovićeve zločinačke akcije, kad je zapalio 17 sela, „oderao tri živa katolička svećenika“ i na putu prema Makarskoj ubijao „sve muškarce od 15 godina na više“ i poslije Rokvićevog zločina u Poljicima, štoje učinjeno pod nadzorom talijanskih oficira, pitanje ustaško-četničkog sudjelovanja u operaciji „Dinara“ sejoš više zapetljalo. Roattaje preko kapetana Radovana Ivaniševića, načelnika Birčaninovog štaba, obavijestio vojvodu — što vojvoda javlja Draži Mihailoviću 20. oktobra — „da se operacija uz učešće četnika uopšte neće izvoditi… iz bojazni da četnici ne izvrše pokolj Hrvata, kako se to već desilo, po njihovim obaveštenjima, u Biokovu i Omišu. Ipak, oni su i pored toga, što isključuju učešće četnika pod ovako teškom optužbom, zahtevali od Dinarske divizije da im ostavi na raspoloženje 500 četnika radi osiguranja boka jedne od njihovih napadnih kolona^36 Birčanin „gospodinu Ministru i dragom bratu“ tvrdi da „taj predlog“ nije prihvatio, našto je uslijedio prijeteći telegram generala Roatte:……….>“

  „Molim da se dade na znanje Vojvodi Trifunoviću da ako odmah ne prestanu sa strane četnika nasilja prema hrvatskom i muslimanskom pučanstvu, biće obustavljena prehrana i plaćanje nadnica onim formacijama, kojima pripadaju krivci tih nasilja. Ako bi ta ilegalna situacija i napred trajala, preduzeće se strože mere.“

  Birčanin Mihailoviću piše da je Roatti odgovorio s mnogo obzira („Ako bi taj stav poremetio kolaboraciju, neće biti krivica Vojvodina, jer on ne može i nema prava da utiče na Ekselenciju (Roatta) da svoje već formirano mišljenje o potrebi strožijih mera prema četnicima izmeni“) i sa žaljenjem što je „čitavu godinu radio na jednoj strani, koja je Srbe koštala velikih žrtava bez nekakve osobite koristi“ i što će „Vojvodi, ako ga komunisti i ustaše, koji su ga već osudili na smrt baš radi te kolaboracije, ranije ne ubiju, sigurno suditi njegovi Srbi za ovu nedovoljnu obazrivost“.38

  • Lune каже:

   Gospoda iz SPO, mogu kad god hoce da se upoznaju sa dosijeima na portalu SUBNOR, koga pak interesuju detalji mogu to da ucine i na „znaci net“..
   …………………………………………………………………………………………………………………………
   Vest iz Skoplja da će do kraja godine makedonskoj Komisiji za lustraciju biti omogućen uvid u zatvorena dosijea Udbe i KOS-a u Beogradu, šokirala je sve koji već deceniju željno čekaju da arhive bezbednosnih službi budu otvorene za naše građane. Ovoga puta, sreća bi mogla da im se osmehne – očekuje se da Srbija u narednim mesecima konačno dobije zakon o otvaranju tajnih dosijea
   Prema rečima Aleksandra Čotrića iz SPO, svi razgovori sa naprednjacima na tu temu bili su optimistični. Čotrić čak pominje naznake Zorana Babića, šefa poslaničkog kluba SNS, da bi zakon mogao da bude gotov do kraja godine:
   Dobili smo obećanja da će biti donet na početku mandata, da nema političkih prepreka za to i da bi čak mogao da se tehnički doradi do kraja godine i uputi u Skupštinu. Pričao sam i sa Makedoncima i sa Slovencima, i svi čekaju da donesemo zakon da bi se otvorili dosijei njihovih državljana.
   …………………………………………………………………………………………………………………………..
   http://www.znaci.net/00001/114_1.pdf

 • Lune каже:

  Hm,hmm..ni posle neuspele serije..“niti grmi, nit se zemlja trese, nit udara more u mramorje“….vec, to..kloparaju tockovi stocnih vagona sa oko 300.000 vojnika,podoficira i oficira, ukljucujuci i slavnog majora Gavrilovica ..na putu za nemacke logore, koje je „otpravio“ rezim u Beogradu, sramnom kapitulacijom..koje vise niko ne spominje, nego bljuju i pljuju na oslobodioce 1945.godine., a da su preusmerili „voz“..nebi bili okupirani.

 • pedjaza каже:

  Ni posle neuspele TV serije „Ravna gora“, koja je uprkos ogromnom marketingu na RTS-u prošla prilično nezapaženo, Radoš Bajić ne odustaje od nemere da promoviše četnički pokret kao antifašistički. Mada niko ozbiljan u svetu četnike nije okarakterisao kao antifašističke borce, pojedinci zagriženi krvavom ideologijom onih koji su sarađivali sa okupatorom, drugim kolaboracionističkim snagama, ubijale istinske antifačističke borce (partizane) i vršili masovne zločine nad nevinim pripadnicima sopstveng naroda, uprkos svim istorijskim dokazima i dalje pokušavaju da vređaju inteligenciju građana Srbije.
  Da li je uz sve teškoće koju su nas snašle, potrebno da se kroz televizijske i filmske projekte naš narod predstavlja kao kolaboracionistički, zarad zadovoljavanja ideoloških nagona nekolicine sledbenika četničke idologije?

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
16°
Partly Cloudy
07:0017:45 CEST
SatSunMon
min 9°C
13/6°C
16/8°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.