САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784854Укупно посета:
  • 2490464Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ПОДИГЛА  СЕ  ШУМАДИЈА  ЦЕЛА…

Стара песма ”Подигла се Шумадија цела…”, посебно из дана славне партизанске антифашистичке борбе у Другом светском рату, орила се поново врхом Космаја 2.јула.

И ове године народ се у летњи поднев окупио око монументалног споменика да још једном ода почаст погинулим својим борцима за слободу и преда аманет новим поколењима да чувају традицију и слободу.

На  светом  месту

На рестаурираном мермерном постаменту, између бритких бетонских стубова уперених у небеске висине, положени су венци Градског одбора СУБНОР-а Београда и подручних организација, суседних места, а председник Општине Сопот, агилни Жика Милосављевић, упозорио је вандале који скрнаве споменике да и то, на Космају, свето место никад неће пасти у заборав. Као и призната и доказана јединствена антифашистичка борба Србије.

”Ми, у општини Сопот, нисмо, нити ћемо икад, мењали имена улица. Још мање Дан који славимо заједно са поносом као успомену и путоказ како су наши родитељи нештедимице освајали слободу за своја поколења” – нагласио је председник Сопота.

На врху Космаја је 2.јула 1941, још пре званичне одлуке Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, који се у Београду састао под руководством генералног секретара Јосипа Броза Тита, окупили су се млади радници, сељани, студенти и прекаљени активисти и основали Космајско-посавски партизански одред. Тај део потлачене и окупиране Србије од фашиста и њихових домаћих издашних помагача традиционално је окренут слободи и социјалној правди, па није случајно што се и пре ”става” о устанку одлучио за трновит и дуготрајни пут непокора.

Командант Космајско-посавског одреда постао је Коча Поповић, студент са Сорбоне у Паризу и већ искусни борац, у Шпанији, против нарастајућег фашизма који се, преко нацистичке Немачке, сливао на остале делове европског континента. За политичког комесара је изабран студент Бора Марковић из Београда.

Одред је убрзо био приморан да ступи у отсудне акције. Стазама слободе корачало је око 3.000 бораца. Најмање пет стотина није дочекало крај Другог светског рата.

Космајско – посавски одред је, непоколебљиво и храбро бранећи сваки педаљ заједничке земље, изнедрио 16 Народних хероја Југославије.

Уздигнуте главе

На свечаности је говорио и председник Градског одбора СУБНОР-а Београда, пуковник Бора Ерцеговац. Навео је, поред осталог, значајне датуме из ове године у којима је, својим појединачним или општим са органима државе, акцијама и СУБНОР Србије: почетак Првог светског рата, петнаестогодишњица агресије натовске алијансе на нашу земљу, седам деценија од ослобађања Београда и Србије у Другом светском рату.

”Свугде смо уздигнуте главе и нико неће моћи СУБНОР да стави на маргине живота. Наша видљива снага је у готово свакодневном окупљању потомака негдашњих бораца, поштовалаца народне борбе и традиције, људи добре воље и антифашиста непоколебљивих у очувању ненадмашне привилегије биле где у свету да се нацистичка пошаст не повампири. У СУБНОР Србије су многи видели себи, и у Београду већ имамо најмање 60 одсто чланства који су потомци партизанске епопеје” – нагласио је Ерцеговац.

Свечаностима на Космају су присуствовали и председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић и члан Председништва СУБНОР-а Србије Душан Чукић, првоборац родом из Шепшина и познати публициста и писац Александар Цига Виторовић, као и многи познати људи из космајског краја и околине.

 Изведен је и пригодан, спретно стилизован, уметнички програм уз учешће талентованих рецитатора из Сопота и вокалног квартета који је у традиционалној српској мушкој ношњи вешто интерпретирао сплет партизанских мелодија из Другог светског рата.

Једно реаговање на Космај

  • pedjaza каже:

    Godišnjica osnivanja Kosmajsko-posavskog partizanskog odreda obeležena je na način koji su pripadnici tog odreda i zaslužili.
    3000 boraca, oko 500 poginulih, 16 narodnih heroja, ukazuju da se radilo o junačkoj vojnoj jedinici koja s pravom uživa poštovanje sospoćana i beograđana, kakvo se moglo videti na delu.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mist
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.