САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 789453Укупно посета:
  • 2499294Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ДУХ СЛОБОДАРСТВА ЗА СВА ВРЕМЕНА

У препуној сали Клуба бораца у Новом Саду одржана је Изборна скупштина Удружења Секција бораца Козарачке битке – епопеје, иначе колективног члана СУБНОР-а.

Учеснике је поздравио председник Секције Милан Вукелић, наглашавајући да су борци те историјске битке окупили 1982. године у Новом Саду где су се стицајем животних околности нашли у војвођанској равници са потомцима и поштоваоцима. „У међувремену многе организације, далеко организационо јаче и масовније, доживеле су судбину да нестану. Ми смо ипак опстали захваљујући огромном и несебичном залагању чланова“. Вукелић је посебно изразио жаљење што на скупштини нису многи оснивачи, међу којима и легендарни партизански командант Раде Кевић, али њихови младалачки дух и слободарски идеали остају међу новим поколењима.

Протекла година у раду Секције била је у знаку обележавања 75 година Козарачке битке – епопеје и 35 година од оснивања Секције. Протекла година, као и многе уназад, није била лака. Планова је било много, а материјалних могућности не увек много. 

На Изборној скупштини усвојен је план рада, циљ Секције је да у 2018. години као и у наредном периоду, негује борбене и револуционарне традиције Козарачке битке-епопеје и Народноослободилачке борбе, да се чланови Секције међусобно повезују и зближавају, јачају везе са завичајем, као и да подмлађују редове.

Једно реаговање на Козарачка епопеја

  • pedjaza каже:

    Po ustaškim i nemačkim dokumentima, u kozaračkoj ofanzivi zarobljeno je 68.000 ljudi. Spomen park Kozara prikupio je nepotpuni spisak od 33.398 pobijenih kozaračkih civila dok sudbina mnogih nestalih ni do danas nije poznata.
    Oko 900 preživelih partizana je osnovalo Petu krajišku brigadu. Za vreme ofanzive, Prvi krajiški odred i delovi Prve krajiške brigade izvršili su napade na Bosanski Novi, zauzeli Bosansku Krupu, i izvršili veći broj drugih napada u cilju smanjivanja pritiska na Kozaru. Neposredno nakon operacije, 31. jula 1942. oslobođen je Ključ, a sa dolaskom proleterskih brigada stvorena je prostrana slobodna teritorija.
    Krvava epopeja na Kozari pretvorila je ovu planinu u legendu. Ona je postala simbol partizanskog otpora i stradanja. O Kozari je nakon rata napisano na desetine knjiga, na Kozari podignut monumentalni spomenik.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Snow
07:0815:58 CET
SatSunMon
1/-1°C
0/-7°C
-1/-4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.