САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 789451Укупно посета:
  • 2499286Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ИСТИ СТЕГ СЛОБОДЕ И ПАТРИОТИЗМА

Поводом 2. марта, 73-е годишњице стрељања 172 родољуба и антифашиста Шумадије, на месту некадашњег логора и губилишту у Другом светском рату, одржан је велики народни скуп.

На споменик „Талац“ венац су положиле делегације Војске Србије, Скупштине града Крагујевца, СУБНОР-а Шумадије, Крагујевца, Аранђеловца и Раче као и чланови породица стрељаних родољуба.

Бројним окупљеним, међу њима и 100 ученика школе „ Вук Караџић“ из Крагујевца, обратио се члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије, проф. Жељко В. Зиројевић и истакао између осталог: „СУБНОР поручује да ће трајати љубав према слободи, патриотизму и антифашизму. Са тог пута нас нико никад неће склонити, јер смо спремни да бранимо слободу и отаџбину као и они који су те 1941-1945. године дали животе под нашим стегом.“

На Метином брду је говорио Владан Анђелковић, судионик догађаја из 2. марта 1942. године.

У знак признања за допринос антифашизму, патриотизму и јачању СУБНОР Србије „ Медаља борца“ уручена је првоборцу Влади Сретеновићу и угледном привреднику Обрену Б.Ћетковићу, п.пук. у пенз. Веселину Обрадовићу и Ивану Несторовићу, председнику СУБНОР-а Кнић.

Културно-уметнички програм извели су ученици школе Вук Караџић, као и песникиња Јасмина-Ан Јовановић која је за ову прилику написала поему „Поносна Шумадија“.

Спроводећи акцију коју је у земљама антихитлеровске коалиције на иницијативу Сверуског савеза ветерана Руске Федерације покренуо СУБНОР Србије, деца су засадила три саднице црвеног храста у знак погинулих патриота у Другом светском рату.

Локални медији су изузетно пропратили ову манифестацију у срцу Шумадије.

Једно реаговање на Крагујевац

  • pedjaza каже:

    Već tradicionalno u Kragujevcu se uz učešće tamošnjeg Gradskog odbora SUBNOR-a, Skuštine grada i predstavnika drugih organizacija, ustavnova i mnogih građana, dostojanstveno obeležava svaki značajan datum iz NOR-a.
    Tragični događaji, kojima su stanovnici ovog dela Srbije bili izloženi tokom Drugog svetskog rata, uticali su da u Kragujevačkom kraju svest o značaju antifašizma bude na visokom nivou. Za razliku od mnogih drugih sredina, ovde se najsvetlije vrednosti antifašističke borbe naših naroda ne zaboravljaju. Očuvanje kontinuiteta podsećanja na te teške ratne dane i one koji su podneli najveći teret fašističkog divljanja, kao i uključivanje pripadnika mlađih generacija u programe njihovog obeležavanja. zaslužuju svaku pohvalu.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Snow
07:0815:58 CET
SatSunMon
1/-2°C
-1/-7°C
-1/-4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.