Крагујевац

ТРАДИЦИЈА  ЧУВА  НАШУ  БУДУЋНОСТ

Свечано је обележено Дуленско саветовање, кад су партизански команданти Србије 1941. године донели одлуку о почетку свеукупне борбе са фашистичком армијом хитлеровске Немачке и њиховим сарадницима из наше средине.

У Крагујевцу је, у исто време, прослављен и Дан Градског одбора СУБНОР-а  и тим поводом је делегацију примио градоначелник Верољуб Стевановић. У једночасовном разговору са представницима СУБНОР-а градоначелник је истакао изузетан допринос борачке организације у популарисању антифашистичке борбе и слободарских традиција Крагујевца и Шумадије, као и успешну сарадњу са органима локалне самоуправе.

Представници борачке организације упознали су градоначелника са активностима за предстојеће октобарске свечаности и 70-година од ослобођења Крагујевца.

У селу Дулене, на спомен бисту народном хероју Раји Недељковићу, венце су положили делегације СУБНОР-а, Удружење потомака, ОРВС Крагујевац и мештани. Једини преживели из строја Крагујевачког партизанског одреда, првоборац Влада Сретеновић, евоцирао је успомену на легендарно Дуленско саветовање.

У вечерњим сатима, у препуној сали Народне бибиотеке у Крагујевцу, уз присуство чланова Удружења потомака, завичајних удружења Комови, Татковина, Кола српских сестара, Ибарски Колашин, одржана је промоција књиге Крагујевчанина учесника Првог и Другог светског рата Зарије Вукићевића „Трагична 1915. година – повлачење кроз Албанију“, као и филм „Анђео са горе Заглавак“ о учешћу руских добровољаца у борби српског народа 1991-1995. године. Уз присуство делегације Вишеграда, Москве, ученика основних и средњих школа празник је улепшала певачка група „Зора“ Срба из Српске крајине. Све манифестације су изузетно медијски пропраћене.