САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 781720Укупно посета:
  • 2484787Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ТРАДИЦИЈА  ЧУВА  НАШУ  БУДУЋНОСТ

Свечано је обележено Дуленско саветовање, кад су партизански команданти Србије 1941. године донели одлуку о почетку свеукупне борбе са фашистичком армијом хитлеровске Немачке и њиховим сарадницима из наше средине.

У Крагујевцу је, у исто време, прослављен и Дан Градског одбора СУБНОР-а  и тим поводом је делегацију примио градоначелник Верољуб Стевановић. У једночасовном разговору са представницима СУБНОР-а градоначелник је истакао изузетан допринос борачке организације у популарисању антифашистичке борбе и слободарских традиција Крагујевца и Шумадије, као и успешну сарадњу са органима локалне самоуправе.

Представници борачке организације упознали су градоначелника са активностима за предстојеће октобарске свечаности и 70-година од ослобођења Крагујевца.

У селу Дулене, на спомен бисту народном хероју Раји Недељковићу, венце су положили делегације СУБНОР-а, Удружење потомака, ОРВС Крагујевац и мештани. Једини преживели из строја Крагујевачког партизанског одреда, првоборац Влада Сретеновић, евоцирао је успомену на легендарно Дуленско саветовање.

У вечерњим сатима, у препуној сали Народне бибиотеке у Крагујевцу, уз присуство чланова Удружења потомака, завичајних удружења Комови, Татковина, Кола српских сестара, Ибарски Колашин, одржана је промоција књиге Крагујевчанина учесника Првог и Другог светског рата Зарије Вукићевића „Трагична 1915. година – повлачење кроз Албанију“, као и филм „Анђео са горе Заглавак“ о учешћу руских добровољаца у борби српског народа 1991-1995. године. Уз присуство делегације Вишеграда, Москве, ученика основних и средњих школа празник је улепшала певачка група „Зора“ Срба из Српске крајине. Све манифестације су изузетно медијски пропраћене.

Једно реаговање на Крагујевац

  • pedjaza каже:

    Odnos gradske vlasti prema Gradskom odboru SUBNOR-a Kragujevaca treba da posluži kao primer svim ostalim lokalnim samoupravam u Srbiji. Lokalne vlasti inače imaju vrlo različite odnose prema podružnicama SUBNOR-a na svojim teritorijama, a ima i slučajeva gde nema gotovo nikave saradnje. Kragujevac je bio i ostao uzoran po tom pitanju, a manifestacija u sali Narodne biblioteke je potvrda uspešne saradnje većeg broja patriotskih i zavičajnih udruženja u tom gradu.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
25°
Clear
06:2018:43 CEST
TueWedThu
min 16°C
30/14°C
29/14°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.