САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 784853Укупно посета:
 • 2490463Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ЗАШТО СМЕТАЈУ ПРЕДСТАВНИЦИ БОРАЦА?

Скупштина града Крагујевца је на седници од 28. новембра између осталог разрешила један број председника и чланова управних и надзорних одбора. Не би било неочекивано пошто је то устаљена пракса али када су на списку разрешених генерал потпуковник у пензији Живомир Смиљковић и потпуковник у пензији, дипл.инж. Бранко Љиљак, потпредседник СУБНОР-а Србије и некадашњи командант Крагујевaчког корпуса који је био један од најјачих по бројности у земљи, познати културни и јавни посленик, други секретар СУБНОР-а Крагујевца више је него јасан сценарио. У Заводу за заштиту споменика културе и Народној библиотеци они су дужности у Управном одбору обављали без икакве надокнаде.

Као да се Скупштини града Крагујевца журило да и припаднике СУБНОР-а који није страначка већ патриотска, антифашистичка и посебно родољубива организација замени у управним и надзорним одборима.

Све то не би изазвало пажњу и револт чланова СУБНОР-а да у Скупшини Крагујевца не седе као коалициони партнери владајуће партије представници СПС-а Крагујевца који се заклањају иза патриотизма и родољуба али им „не смета да постављају своје „повремене“ кадрове у одборе.

Новој власти у Крагујевцу можда нису били познати досадашње активности и резултати Смиљковића и Љиљка као и чињеница да су ванстраначке личности који су у управне одборе постављени баш на основу способности. То је баш било итекако добро познато руководству СПС-а али су они имали другачије аршине.

Час су и СНС и њихови коалициони партнери (посебно Покрет социјалиста) редовно узимали учешћа у активностима СУБНОР-а, присуствовали свечаним академијама, комеморацијама и јубилејима док се то у претходном периоду не може рећи и за актуелно руководство СПС-а у Крагујевцу које није уважавало СУБНОР као јединствену патриотску родољубиву и пре свега ванстраначку организацију.

Поштовање патриотизма, антифашизма и родољубља није само обавеза већ и дужност свих оних којима су слобода, чст и достојанство најсветилији. То се односи и на овај поступак – стоји у саопштењу информативне службе Окружног одбора Шумадије.

4 реаговања на Крагујевац

 • Lune каже:

  И уместо да се овако неутралан и, ваљда, општеприхватљив текст усвоји без гласања – као што је, рецимо, без гласања истог дана усвојена Резолуција о интензивирању светских напора да се стане на крај вагиналној фистули – делегација Сједињених Америчких Држава затражила је да се гласа о антинацистичкој резолуцији.
  Резултат гласања за и против овакве резолуције представљао је поприличан шок. Резолуција јесте прошла гласање, гласало је за њу 115 чланица Уједињених нација, али је истовремено чак 58 чланица светске организације одбило да се придружи овој осуди неонацизма и растуће глорификације нацизма, расизма и ксенофобије.
  Три државе су чак и гласале против осуде нацизма, а 55 се само уздржало од гласања; при чему, кад је зло као што је нацизам у питању, уздржавање може да се схвати искључиво као кукавичко противљење антинацистичкој резолуцији, јер изостанак отворене подршке борби против нацизма јесте тиха подршка нацизму, нешто попут швајцарске неутралности у Другом светском рату. Размере нацистичких злочина су, једноставно, толике да не допуштају нијансе и различита мишљења; ако не у Другом светском рату а онда засигурно данас, када за то није потребна погибељна храброст, ако ниси против нациста, то значи да си за њих. Трећег пута једноставно не може да буде. Како бити уздржан пред смрћу преко 60 милиона људи, чији је узрочник једна идеологија зла?
  ……………………………………………………………………………………………………………………………..
  Srbska (fasisticka)..akcija je za sada , „minorna ideologija zla“ sa tendencijom rasta i uvodjenja „vostale SerBije“ u gradjanski rat, radi nasilnog preuzimanja vlasti i slicno..sedeci na starim „rajh odrednicama, borbe protiv komunizma, sa ojacanim blokejom na cokulama sa kartonskim djonom narkomanijom“. A, to projektuje krilaticu „FASIZAM-KOMUNIZAM-NARKOMANIJA“…affraid,

  • Lune каже:

   Kada su nacisti došli po komuniste,
   ja sam ćutao;
   jer nisam bio komunista.

   Kada su zatvorili socijaldemokrate,
   ja sam ćutao;
   jer nisam bio socijaldemokrata.

   Kada su došli po sindikalce,
   ja se nisam pobunio;
   jer nisam bio sindikalac.

   Kada su došli po mene,
   nije ima ko da ….???????

 • pedjaza каже:

  I ako medju članovima i rukovodećim ljudima SUBNOR-a ima dosta članova SPS, moram konstaovati da je SPS vremenom izgubila odnos prema NOR-u i antifašizmu, po kome je nekada bila prepoznatljiva.
  Uglavnom u toku predizborne kampanje, predstavnici SPS-a se obrate borcima, članovima njihovih porodica i ostalim poštovaocima NOR-a i antifašizma, u nameri da pridobiju što veći broj njihovih glasova. Nakon izbora, to se gotovo zaboravi.
  U SPS-u su u toku unutarpartijski izbori, uoči kongresa koji će uskoro uslediti. Na opštinskim, gradskim i pokrajinskim konferencijama se bez diskusije, javnim glasanjem i jednoglasno za predsednika partije kao jedini kandidat opet predlaže Ivica Dačić, aktuelni prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.
  Možda ne bi bilo zgoreg da mu se neko iz najvišeg rukovodstva SUBNOR-a obrati nekim pismom i podseti na ono što je govorio o NOR-u i tekovinama NOR-a u svim dosadašnjim predizbornim kampanjama.
  Neka mu neko kaže:“Druže, ti si u startu negirao NOR, najsvetliji rat u istoriji naših naroda“. A negirao je samo da bi se dodvorio drugim strankama i obezedio sebi i nekolicini svojih najbližih saradnika dobre pozicije u vlasti.
  Sada se za najviše funkcije u SPS-u (zamenika predsednika, podpredsednike, predsednika izvršnog odbora, članove predsedništva, glavnog odbora itd.) predlažu uglavnom isti ljudi, od koji su mnogi već 2 ili više mandata bili na njima. Slična situacija je i sa njavišim funkcionerima u opštinskim i gradskim odborima te partije, u većini slučajeva.
  To nam sasvim pouzdano ukazuje da od SPS-a ne možemo očekivati realnu podršku, osim one deklarativne uoči izbora i po kad kad, kada procene da bi im iz nekog razloga to išlo u prilog.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mostly Cloudy
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.