САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 777118Укупно посета:
 • 2475688Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

СЛАВНИ ПУТ СРПСКИХ КАПЛАРА

Поводом стогодишњице проласка бесмртног Скопског ђачког батаљона-(њих 1300) кроз Крагујевац и Дана ОРВС, који је колективан члан СУБНОР-а,одржана је свечана академија и положени венци на спомен обележје.

Венце су положиле делегације Војске Србије, Полицијске управе Крагујевац, Скупштине Града Крагујевца, Удружења потомака старих ратника 1912-1920. године, Кола српских сестара, Удружење ОРВС Краљево и Крагујевац, као и ученици основних школа „Јован Поповић“ и „Драгиша Луковић Шпанац“ из Белошевца.О ратном путу 1300 каплара који су подигли српској војсци морал и допринели величанственој победи српске војске на Колубари говорио је председник ОРВС Петар Дрманац.

На свечаној академији промовисане су књиге„Бесмртни Ђачки батаљон – 1300 каплара“, музејског саветника Борише Радовановића, и „Роман о Милунки Савић“, прослављеном хероју Првог светског рата.О књигама су, пред препуном салом Дечјег позоришта, говорили Предраг Илић, директор Архива Шумадије и пуковник проф. Жељко В.Зиројевић.

Учесницима академије, ученицима основних школа, уручен је комплет књига „У славу хероја“ – погинулим црвеноармејцима и Трагична 1915.година – повлачење преко Албаније коју је објавио Градски одбор СУБНОР-а Крагујевац, десет основних школа из Крагујевца (махом сеоских) добило је пригодне књиге за своје библиотеке.

Комплетна активност је медијски изузетно пропраћена.

 

Једно реаговање на Крагујевац

 • Lune каже:

  Nemci ulazu u Kragujevac 2,5 miliona evra „istrazivacki centar“….Posle rata,na ulazu u Kragujevac stajala je tabla „za Nemce ulaz zabranjen“..tabla je kasnije sklonjena,a, dalje „ponasanje se vidi iz pozajmljenog komentara“:

  dunja73 10:41 26.10.2009
  Omega , ja sam imala posetu iz Nemacke (bas Nemce) i vodila ih u obilazak Sumarica .U tom muzeju su uklonjene mnoge stvari koje su ranije postojale i koje smo mi gledali kao deca pri skolskim posetama .Ja sam tamo i razgovarala sa nekim ljudima i pitala zasto je to uklonjeno i dobila odgovor da promenom vlasti su neke stvari i u Muzeju promenjene .
  Mislim da je tim uklanjanjem mimimiziran i sam dozivljaj svega sto Sumarice nose kao poruku .Mislim da ulaskom Srbije u EU , i “ tom“ nekom „politikom“ koju bih ja nazvala „traganje ko je kriv “ samo bledi Zlocin nad tim gradom koji je i u samoj nacistickoj istoriji jedinstven po zverstvu i neljudstvu .
  Taj koji kreira Tu politiku konkretno za taj muzej , izbacivanjem nekih prica i predmeta Uopste ne pravi kraci put ka bilo kakvoj integraciji , vec samo minimizira (kao sto gore napisah) nesto sto Nikada ne bi smelo ni zbog Srbije ni zbog Nemacke ni zbog same Evrope da vremenom padne u zaborav .

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
22°
Rain Shower
05:1320:15 CEST
SunMonTue
min 18°C
23/18°C
25/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.