САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 797146Укупно посета:
  • 2517043Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

СЛОБОДА МОРА ДА СЕ ЧУВА

У Великом парку, у Крагујевцу, на месту где су се 1941. године окупљали Скојевци и комунисти и други напредни Шумадинци, крај спомен фонтане „Рањеник“, одржан је и поред невремена историјски час.

Венце су положиле делегације Скупштине града Крагујевца, СУБНОР-а, Удружења потомака старих ратника 1912 – 1920. године „Војвода Радомир Путник“ из Крагујевца, Завичајно Удружење „Комови“ и Књижевни клуб „Др Саша Божовић”.

Скупу се обратио у име СУБНОР-а Мирослав Лазаревић и истакао значај дана када је Србија рекла одлучно НЕ фашизму. Млада песникиња Милица Јанићијевић, ученица другог разреда средње школе, говорила је песму „Опомена“ у којој на сликовит начин описује спомен фонтану „Рањеник“:

„Можда је умро за свој народ,

и сад на дугој парковској стази

опомиње нас, немоћан да се брани,

да слобода као и живот, мора да се пази…“

Поводом јулских празника и 70 – годишњице СУБНОР-а Србије, једине праве и прве антифашистичке организације, Крагујевац, град бунтовник, град страдалник али и непокор сваком злу и повампирујућем фашизму, уз пуштање белог голуба, весника мира послао је поруку коју је у име СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије који броји преко 13. 000 чланова, као и колективних чланова Завичајног удружења „Комови“, књижевног клуба „Др Саша Божовић“ сачинила Јасмина Ан Јовановић, књижевница, у којој стоји: „Слобода као „неотуђиво право сваког човека“, заслужује и мора да се, све док је то могуће, брани! И не сме се предати без борбе…а ни „продати“ у интересу мањине, која се у сваком времену одлично сналази продубљујући и у рату и у миру класне, расне, верске националне сукобе, до неслућених граница, данас због нуклеарних потенцијала наших непријатеља, опасних по опстанак читаве планете… Из слободарског града Крагујевца, града мученика и страдалника, града радника и вечних слободара, шаљемо човечанству поруке мира… Да сложно станемо својом речи и делом у одбрану части и људског достојанства на овим нашим просторима а у борби за боље и ведрије сутра… Да изнова научимо нашу децу и наше унуке како се воле, бране и чувају слобода и кућни праг, да нам се не утре траг постојања на Балкану”.

После свечаности одржана је седница Градског одбора СУБНОР-а Крагујевац и Председништва на којој је донета одлука да се одликују једини живи првоборац Шумадије и Крагујевца Владислав Влада Сретеновић Медаљом борца а Плакетама слободарства СУБНОР-а Шумадије председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић, стари борци Власта Божиновић и  Зденко Дупланчић, Књижевни клуб „Др Саша Божовић“, СУБНОР општине Аранђеловац и проф. Тома Домановић, које ће им бити уручене 16. септембра на дан СУБНОР-а Шумадије.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Clear
05:3317:55 CET
SunMonTue
min 5°C
20/6°C
14/3°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.