САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 773719Укупно посета:
  • 2469691Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ОСВЕТЉАВАМО ПУТ НОВИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА

Поводом 9. октобра, 73-годишњице ослобођења Лапова и околине од немачких фашиста у току Другог светског рата, Општински одбор СУБНОР-а је организовао полагање венаца на спомен обележја широм општине. Венци су положени на споменик погинулих бораца НОР-а 1941- 1945, стрељаним партизанима на обали Мораве 1942. године, погинулим јунацима Априлског рата 1941. године.

Венце су положиле делегације СУБНОР-а Србије, Шумадијског и Поморавског округа, СУБНОР-а Параћина, Раче, Крагујевца и чланови породица погинулих бораца. Посебна свечаност одржана је крај спомен обележја погинулим борцима славне Црвене Армије (њих 31) где је евоцирана успомена на хероје који су прошли пут слободе од Урала до Србије и даље у слободу.

Скупу су се обратили председник СУБНОР-а Лапово Слађан Исаковић, затим Драган Микић, потпредседник и домаћин ов манифестације, а у име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића, потпредседник пуковник проф. Жељко В. Зиројевић који је истакао да „СУБНОР Србије сложно, јединственим ставом и наступом чува традиције антифашизма и слободарства и на тај начин младима који долазе осветљава пут незаборава за слободарске традиције и спомен на погинуле у борби против свих завојевача”.

Одржан је и проширени састанак СУБНОР-а Поморавског и Шумадијског округа којим је председавао потпредседник СУБНОР-а Србије Жељко В. Зиројевић. На састанку су анализиране досадашње активности, рад руководства СУБНОР-а Србије и дата јединствена оцена „да је СУБНОР Србије на челу с председником Душаном Чукићем и Председништвом у протеклом периоду учинио много на јачању и учвршћивању јединства патриотске и антифашистичке организације којој резултате рада подједнаку признају од истока до запада.“

Дате су смернице за даљи рад, омасовљење организације са млађим чланством као и безрезервна подршка актуелном руководству СУБНОР-а Србије.

Одбори СУБНОР-а су добили спомен књигу „Ратни дневник Видоја Совачког 1914 – 1918. године“. ратног војног инвалида и Лаповца, који је прошао голготу Првог светског рата и албанских врлети.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
17°
Rain
04:5220:27 CEST
FriSatSun
min 11°C
21/11°C
22/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.