САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 797142Укупно посета:
  • 2517037Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

КЊИГА-СПОМЕНИК ЖРТВАМА ПОГРОМА

У лесковачком културном центру, у организацији Окружног одбора СУБНОР-а јабланичког округа, Градског одбора СУБНОР-а и Центра одржана је промоција књиге ”Окупација лесковачког краја у Првом светском рату” проф.др Живана Стојковића и проф. Хранислава Ракића. Лесковац је једини град у Србији који је ову промоцију одржао у ноћи књиге која се обележава широм земље.

Љубитељи писане речи и поштоваоци слободарских традиција српског народа испунили су салу и са пажњом саслушали рецензенте проф. др Јована Златића и мр Мирослав Здравковић, председника Окружног одбора СУБНОР-а Јабланичког округа. Програм је водила социолог Слађана Младеновић.

Др Златић је истакао да је концепција књиге прилагођена и широј читалачкој публици, писана је складним и разумљивим стилом и вештим историјским проматрањем овог светског сукоба у коме је Србија била на страни победника и његовим завршетком учествовала у стварању нове државе јужних Словена, остварујући тако идеју југословенства. То је плаћено великим губицима на фронту, али истовремено и великим патњама и жртвама цивилног становништва на окупираној територији Србије, посебно у бугарској окупационој зони. Пљачке, паљења, пребијања, силовања, убиства, масовна стратишта попут Сурдулице и Арапове долине код Лесковца, сечење стомака трудним женама да се убију нерођена српска деца су само делић страхота које је преживео српски народ. У таквим околностима југ Србије је одговорио Топличким устанком 1917. године против окупатора, једином у целој Европи , који је у крви угушен. Посебна вредност књиге је и у томе што је дат списак 2329 жртава из лесковачког краја, као и сва спомен обележја подизана у новоствореној Социјалистичкој држави на којима су наведена имена погинулих у балканским, Првом  и Другом светском рату. Тако ова књига постаја својеврстан споменик свим жртвама.

Мр Мирослав Здравковић је усмерио пажњу на тежње капиталистичких држава, које су према Србији увек имале неправедан став. Окривиле су је за почетак Првог светског рата, осудиле за демонстрације 27. марта 1941. године, а данас јој одузимају део суверене територије. Зато ова књига мора бити не само историографско штиво већ и подсећање и опомена да се такве тежње зауставе по сваку цену и на светској и домаћој сцени.

Водитељ Слађана Младеновић је прочитала део текста који се односи на бугарске злочине током периода окупације. Аутори су изразили жаљење што се овај значајан јубилеј у историји српског народа не обележава много свечаније и масовније у граду који је знао увек да поклони одговарајућу пажњу оваквим догађајима. Вредан допринос томе дао је Народни музеј који је организовао изложбу посвећену Моравској дивизији и штампао одговарајуће публикације.

На захтев из Лебана промоција књиге биће одржана 24. децембра у библиотеци „Бранко Радичевић“.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Clear
05:3317:55 CET
SunMonTue
min 5°C
20/6°C
14/3°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.