САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 776625Укупно посета:
 • 2474859Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

СИМБОЛ ОТПОРА ФАШИЗМУ

Логораши из некад злогласног логора у Јасеновцу, месту немилосрдног терора усташа такозване независне државе Хрватске у Другом светском рату, обележили су у Београду седму деценију победе.

У заједничком дому борачке организације, на Савском тргу, чуле су се потресне приче страдалника, стихови уметника да се зло не понови и народна песма што је овековечила херојски отпор и самоодржање недужног народа међу жицама и свакодневно дивљачко иживљавање  које хиљаде и хиљаде нису, на жалост, успеле да издрже.

Председник Удружења Јасеновчана Милинко Чекић је у дечачким годинама сведок усташких злочина, па је надахнуто евоцирао збивања о којима је сваки учесник скупа додао свој печат.

Председник (вд) СУБНОР-а Србије Душан Чукић и члан Председништва Душанка Лукић Хавелка одали признање логорашима што чувају успомене и окупљају потомке који ће наставити да шире истину и доприносе да се страхоте усташких и уопште фашистичких концентрационих логора у Другом светском рату никад не обнове. Тим пре што реваншистичких покрета и прекрајача историје поново има у разним земљама и човечанству прети нова опасност.

Једно реаговање на Логораши

 • pedjaza каже:

  Preživelih logorađa iz Jasenovca je bilo relativno malo čak i kad se Drugi svetski rat završio, a danas ih je svakako mnogo manje. U tom zloglasnom logoru smrti ubijen je ogroman broj ljudi svih starosnih dobi i polova, a njihova „krivica“ je bila samo ta što su bili srbi, romi, jevreji, komunisti ili antifašisti.
  Njihovom nemilosrdnom usmrćivanju predhodilo je dugotrajno mučenje, fizičko izrabljivanje i kažnjavanje, izgladnjivanje, nelečenje i razne druge metode nečovečnog odnosa ustaških vlasti u tadađnjoj NDH.
  Procene su da je u Jasenovcu živote izgubilo oko 700.000 ljudi, što je brojka jednog većeg evropskog grada ili neke manje države.
  Stoga se ono što se događalo u Jasenovcu od 1941. do 1945. nikada ne sme zaboraviti i stalno se mora slati jasna poruka da svetu nije potreban „još jedan Jasenovac“.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Sunny
05:0720:20 CEST
MonTueWed
29/19°C
26/18°C
26/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.