Мајске свечаности

ПУТ ЈЕ УВЕК БИО ИСТИ И ПРАВИ

Србија је увек имала исти пут, прави и на страни оних што су се здушно борили против поробљивача.

Ово се, као основна порука, чуло у понедељак вече, Деветог маја, на свечаној академији одржаној у Народном позоришту у Београду поводом Дана победе над фашизмом, у организацији Одбора Владе Републике Србије за неговање традиција.

Први говорник био је председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић, који је, поред осталог, нагласио да су се хушкачке трубе поново огласиле после толико деценија и прете човечанству нови црнокошуљаши и реваншисти из различитих агресорских побуда.

РЕЧ ДУШАНА ЧУКИЋА МОЖЕТЕ, НА ОДВОЈЕНОМ МЕСТУ, ПРОЧИТАТИ НА ОВОМ ПОРТАЛУ ПОД НАСЛОВОМ ”ВЕЧНА ЈЕ И НЕСАЛОМИВА СРБИЈА”.

Члан Владе Републике Србије, министар Александар Вулин, истакао је да се наша отаџбина уписала међу најбоље и највеће пошто је изабрала  да се одупре разним непријатељима:
”Свет је био сигуран да се ужаси неће поновити кад је пре 71 годину потписан акт којим се завршава Други светски рат. Данас видимо да се разбијају ћириличке табле, чујемо да у Јасеновцу и није било толико мртвих, да нису умрли од усташке руке, а и ако јесу, можда су умрли праведно и са циљем. Грађани Србије траже од ”великих и моћних” да буду исто толико праведни и погледају зло које се нескривено појављује и казне га”.

Министар је додао: ”Ако не буде више никог да настави традицију, полаже венце и говори истину, истина ће постати они који над јамама урлају да нису довољно пуне, онда се неће разликовати истина од лажи и историја од прекрајања историје.

Нико нема право да поништи успомену на наше претке и да бесмисленим ревизијама од колаборациониста прави јунаке, од издајника хероје и доведе у сумњу оно што је генерација победника урадила”.

Свечаности су присуствовали чланови СУБНОР-а Србије, представници логораша из Другог светског рата. Такође и начелник Генералштаба Љубиша Диковић, министри одбране и спољних послава, Зоран Ђорђевић и Ивица Дачић, други вискоки функционери, изасланици Председника Републике и Народне скупштине, дипломатски кор, као и свештенство разних конфесија.

Изведен је и пригодан уметнички програм, који је подсетио на редослед збивања у Другом светском рату и великој улози нашег народа у слому фашизма. Хор и оркестар, са глумцима, бурно су поздрављени. Посебно кад се двораном Народног позоришта заорила надасве чувена песма са рефреном ”Партизан сам, тим се дичим, то не може бити свак…”.