Мајске свечаности (2)

ВЕЧНА ЈЕ И НЕСАЛОМИВА СРБИЈА

На државној свечаности поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, у препуној великој дворани Народног позоришту у Београду, први говорник био је председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић.

dusan cukicОбраћујући се скупу, Душан Чукић је рекао:

”Никад ова земља није устукнула на путу части и независности. Цена је висока, сваки седми човек са поносних наших простора је само у Другом светском рату приложио живот на олтар отаџбине.

У овој 2016. док посебно у јулу славимо 75 година од првог устаничког партизанског хица у Белој Цркви, кад се сећамо свих етапа тешке борбе за слободан живот и потом ненадмашне натчовечанске изградње порушене и опустошене уништене државе, још једном разумемо да је 1945. фашизам само војнички поражен.

Сада је, на жалост и општу бруку, видно да је зло човечанства, немилосрдни противник часног људског опстанка и напретка, чучало у прикрајку и вребало да искочи и планети поново испуни чашу отрова.

ХУШКАЧКЕ ТРУПЕ ПОНОВО ОДЈЕКУЈУ

Опет под ракетним куршумима страдају људи, покренуте су километарске колоне несрећника да траже спас од ратног вихора и напасника што са старим поводима и сличним извођачима, заоденутим тобожњом бригом за људска и грађанска права, јуришају у освајање нових територија и природних ресурса.

Посебно су у Европи, а ми смо увек били и јесмо њен не само географски део, измилели  заставници за рачун штићеника интереса погубне прошлости. Јавно шеткају црнокошуљаши и прете нацистичким покличима да врате време погрома и свакојаког реваншизма.

Хушкашке трубе поново одјекују, ђавољи следбеници не мењају ћуд, али већи део човечанства, бар онај што не признаје снагу у топузу и трезорима, чврсто верује да ће још једном превладати памет и вера у будућност која се неће градити надгорњавањем.

Ветерани читавог света, па и они што су као потомци и поштоваци прихватили часну бакљу антифашизма, поручују и на овај свети Дан победе да је мир, макар и климав, бољи од сваког војевања

Странице историје су склопљене с падом хитлеровске солдатеске и победом у Европи коалиције коју је предводила неустрашива совјетска Црвена армија и са наших простора 1945. године, у заједничком строју са народноослободилачком  и партизанском војском под командом  маршала Тита, прогнала  окупаторске хорде.

 Али после толико времена повампирени наследници по користи, хоће силом на срамоту, не само у овим срединама,  да аболирају евидентне колаборанте и утрпају их међу часне антифашисте и једине јединствене непорециве победнике у Другом светском рату.

НЕ ОДСТУПАМО НИ ЗА ПЕДАЉ

Жалосно се на јавној сцени и различитим каналима прекраја истина,  претходних година је школска грађа уназађена фризираним причицама и генерације учене као да су ова земља и народ били на погрешном путу и тик уз оне што су освајали, пљачкали, убијали. На таквом измишљеном и накнадном некаквом транзицијском тумачењу прошлости не гради се поуздана будућност.

 СУБНОР Србије са својих преко 130.000 чланова, бораца славне народноослободилачке партизанске борбе у Другом светском рату, са њиховим потомцима, симпатизерима, антифашистима, свим људима добре воље и патриотске савести, СУБНОР Србије оснивач и учесник широког фронта најјачих антифашистичких организација у свету, не одступа у најезди која је против интереса и бољитка наше отаџбине, општег мира, слободе и разумевања.

Вечна је и несаломива Србија, побеђује као и у свим претходним временима. Поносна и богата Србија. Са плодним њивима,  селом које је од памтивека хрантељица. Са новим халама тамо где су их душмани уништили. Вредним рукама жељним поштеног хлеба.  Са омладином која дично стеже вековни стег слободе и поштења и тражи да наново сазнаје како су преци, заједно са пријатељима из оробљене Европе, допринели слому фашизма и победили у Другом светском рату.

Знаће наша младост, знаће сав наш народ, као што су то умели њихови стари, да сачува прошлост зарад сигурне сутрашњости. Живела Србија!” – рекао је Душан Чукић, председник СУБНОР-а Србије, на централној манифестацији у Београду поводом дана победе над фашизмом у Другом светском рату.