САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 789318Укупно посета:
 • 2499084Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ЗА  МИР  САМО  ЈЕДАН  СТРОЈ

Нико тако добро не зна шта је рат и како се и због чега постиже мир као чланови борачких организација.

У садашњем времену поновних конфронтација, изазивања сукоба и страдања народа посебна је обавеза свих добронамерних људи да обуздају најезду ”јастребова” који су се надвили над разне делове планете.

Ово су, у заједничком циљу, констатовали представници СУБНОР-а Србије и Савеза ветерана Азербејџана. Повод за разговор био је долазак из Бакуа у Београд потпредседника ветеранске организације Ђалила Халилова, пуковника и доктора философских наука, чији је домаћин био Клуб генерала и адмирала Србије.

Делегација СУБНОР-а Србије (чланови Председништва Душан Чукић, Драгомир Вучићевић, генерал Видосав Ковачевић и члан Републичког одбора Милош Богићевић) обавестила је госта о активностима и програмима за идућу годину, нагласивши да предстоји низ значајних догађаја везаних за коначан слом фашизма и квислинштва поводом седам деценија слободе после Другог светског рата. У том смислу управо СУБНОР има кључну улогу као баштиник славне народноослободилачке борбе и браник продору ретроградних појава и појединаца који фалсфиковањем историје желе да доказане сараднике окупатора и убице сопственог живља сврстају у антифашисте на тобожњој страни савезничке коалиције којој су једино партизани припадали.

СУБНОР Србије имаће у 2015. више иззетно значајних сусрета на међународном плану и достојно репрезентовати Србију дајући велики допринос угледу у свету. У том склопу добијен је позив за учешће на скупу у Бакуу, а са Савезом ветерана Азербејџана биће парафиран већ усаглашен споразум о дугорочној сарадњи у обостраном интересу два народа и мира. Представници две организације су назначили да су ветерани увек у истом строју и на правој страни. Исто онако као што су се, на крају Другог светског рата, борили Азербејџанци, у редовима  совјетске Црвене армије, заједно са партизанима у отсудним борбама за ослобађање српске земље.

И амбасадор у Београду Елдар Хасанов, који се придружио разговору, говорио је са захвалношћу Србији што са пијететом чува гробове страдалих бораца са Закавказја, а посебно о садашњем нивоу политичких и других односа две државе и изванредним могућностима за будућност.

У свеобухватном корисном сусрету учествовали су и генерали Видоје Пантелић и Радослав Шкорић. Клуб Генерала и адмирала Србије је, иначе, колективни члан СУБНОР-а Србије.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 реаговања на Међународна сарадња

 • pedjaza каже:

  Pored generalne ugroženosti svetskog mira, koja sve više dolazi do izražaja usled zaoštravanja odnosa između vodećih vojno-političkih sila, Srbija je i dalje suočena sa problemom identifikacije antihašističkih boraca iz rata završenog pre 70 godina.
  Suštinski, tu nepoznanica nema. Prošlo je dovoljno vremena, svi istorijski argumenti su nedvosmileno na strani NOVJ, odnosno Titovih partizana kao jedinog natifašističkog pokreta u Srbiji i Jugoslaviji. Ipak, talas pokušaja rehabilitacije saradnika okupatora, njihovog proglašenja antifašističkim borcima i diskreditacije partizana zbog tzv. „komunističkog terora“, još uvek ne jenjava.
  Srećom, SUBNOR Srbije, kao organizacija koja baštini vrednosti istinskih antifašističkih boraca i oslobodilaca i međunarodno priznanje koje decenijama uživa od strane srodnih ograganizacija iz drugih zemalja, ali i međunarodnih boračkih i vetranskih organizacija (FIR i FMAC), onemogućava da falisfikovanje istorije poprimi šire razmere.

  • Lune каже:

   Neverovatan događaj navodno se odigrao 28. februara 1943. godine u Gornjem Lipovu u današnjoj opštini Kolašin, gde je đeneral Mihailović, na proslavi krštenja sina seoskog kmeta i u prisustvu šefa britanske misije pukovnika Bejlija, pod uticajem alkohola rekao nešto što nije smeo
   Tri stvari u vezi četničkog pokreta su praktično opštepoznate: prvo, da su vršili kolaboraciju sa nemačkim i italijanskim okupatorom, drugo, da nisu želeli njihovu konačnu pobedu te da nisu iskreno sa njima sarađivali već da su to radili zbog treće stvari, a to je da su partizane videli kao glavne neprijatelje.

   Uzalud su Britanci i jugoslovenska izgnanička vlada ukazivali đeneralu Dragoljubu Mihailoviću da je takav način razmišljanja poguban, da jedino bespoštedna borba protiv spoljašnjeg neprijatelja može da ujedini narod, da ga borba protiv unutrašnjeg cepa, da treba prestane sa legalizacijom četnika kod okupatora, da konačno treba da se u punom kapacitetu uključi u savezničku borbu protiv sila Osovine. Nije vredelo

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Partly Cloudy
07:0715:57 CET
WedThuFri
min -2°C
3/-3°C
4/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.