САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 781720Укупно посета:
  • 2484787Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

РАТ ЈЕ УВЕК ЛОШ ДРУГ

СУБНОР Србије је забринут због погоршања ситуације у разним деловима света и посебно у Европи. Рат је увек и свугде лош друг и бубњеви зла морају да се ућуткају искључиво преговорима  и на тај начин спрече стравична разарања.

Расправљајући и о овој теми, Комитет за међународну сарадњу СУБНОР-а Србије се заложио за разумевање и миран дијалог на свим местима у којима пламти ратна буктиња.

Борачкој организацији предстоји и низ активности на међународној сцени. У том смислу наша делегација ће наредних дана учествовати у Будимпешти на свечаностима поводом ослобођења од фашизма у Другом светском рату.

Истом приликом, у главном граду Мађарске, заседаће и Извршни одбор Међународне федерације покрета отпора ФИР са седиштем у Берлину. На дневном реду налазиће се тренутна ситуација у окружењу, а посебно ће бити донет програм прославе јубиларне годишњице слободе и Дана победе над фашизмом у Другом светском рату.

У наредном месецу и у Москви ће се одржати велики скуп посвећен херојским ослободилачким данима и победе над хитлеровском нацистичком Немачком. Организатор је Сверусијски савез ветерана, чији је председник, генерал армије проф. др Михаил Мојсејев, позвао и делегацију СУБНОР-а Србије.

Представници наше организације учествоваће током овог месеца и на скупу у Берлину, где ће се састати Извршни одбор Светске федерације бивших бораца ФМАК и расправљати, такође, о најважнијим темама данашњице.

Једно реаговање на Међународна сарадња

  • pedjaza каже:

    Dvedesti vek je bio vek velikih ratova i stradanja. U njemu su bila čak 2 svetska rata i veliki broj regionalnih i lokalnih ratova.
    70 godina nakon Drugog svetskog rata, čini se da svetski mir nikada nije bio ugroženiji od tada. Međunaroni skupovi boračkih i antifašističkih organizacija, koji će uskoro biti održani, svakako su prilika da se da doprinos smirivanju tenzija i očuvanju svetskog mira, od strane organizacija koje okupljaju ratne veterane, bivše borce, članove njihovih porodica, potomke, antifašiste i sve poštovaoce odbrambenih i oslobodilačkih ratova.
    Nesumnjivo je da će predstavni SUBNOR-a Srbije, kao iskusni i prekaljeni kadrovi u ovim ogrganizacijama, koji dolaze iz zemlje čiji žitelji su kroz istoriju mnogo krvi prolili za svoju slobodu, imati značajnu ulogu na najavljenim skupovima.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
25°
Clear
06:2018:43 CEST
TueWedThu
min 16°C
30/14°C
29/14°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.