САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 786741Укупно посета:
  • 2494383Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

БОРЦИ НАЈБОЉЕ ЗНАЈУ ШТА ЗНАЧИ МИР

Генерална скупштина Светске федерације ветерана (FMAC), 28. по реду, одржана је у граду Сопоту, у Пољској.

У раду су учествовали представници организација ратних ветерана из 45 земаља Европе, Азије и Африке. У име СУБНОР-а Србије и Удружења ратних и мирнодопских  војних инвалида учествовао је амбасадор Драгомир Вучићевић, члан Председништва СУБНОР-а Србије.

Рад Генералне скупштине је отворио вршилац дужности председника Жак Гужа. Потсетио је на то да је FMAC преко својих организацаија – чланица присутна у 96 земаља и да окупља преко 40 милиона чланова. Нагласио је приврженост FMAC-а миру, безбедности, слободи и солидарности. Подвукао је да драматични догађаји који унесрећују свет и који својим актима узнемиравају људску савест, захтевају од светске заједнице бивших ратних ветерана да се изјасни и мобилише.

Трагична искуства су опомена

У  оквиру дебате учесника Скупштине, први говорник је био представник СУБНОР-а Србије. Он је, поред осталог, истакао интерес СУБНОР-а, као једног од оснивача Светске федерације ветерана, и Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида Србије, да односе и сарадњу са Светском федерацијом, користећи досадашња позитивна искуства, даље унапређују у годинама које долазе, у интересу остваривања заједничких циљева за које се боримо.

Поред посебне пажње коју посвећују регулисању и заштити права и интереса чланова, основни програмски циљеви наших организација су: неговање и очување традиција антифашизма, ослободилачких ратова народа Србије, изградња демократског друштва, уз пуно поштовање људских и грађанских права и слобода, независности  и равноправности народа и држава. Посебну пажњу посвећујемо унапређивању контаката и сарадње са сродним ветеранским организацијама суседних земаља и Европе, како на билатералном, тако и на мултилатералном плану. Ту посебно имамо у виду позитиван развој, последњих година, контаката и сарадње са ветеранским организацијама на простору бивше Југославије. То је посебно изражено у активностима прошле и ове године на заједничком обележавању 70-те годишњице победе над фашизмом. Кроз унапређивање тих односа, СУБНОР и УРМВИ Србије дају и свој допринос превазилажењу негативних последица недавне заједничке турбулентне прошлости, бољем повезивању народа наших земаља, јачању међусобног поверења и разумевања, у интересу мира, стабилности и безбедности у региону.

У говору је истакнуто да се Генерална скупштина FMAC-а одржава у време када се у многим деловима света настављају опасни ратни сукоби етничког, верског и сличног карактера, најчешће изазвани и потстицани од спољних фактора. Поред огромних људских жртава, патњи и разарања, ти сукоби су један од основних узрока и данашњих трагичних миграционих таласа, који потресају Европу, посебно њене јужне делове. Све то је праћено опасним јачањем међународног тероризма, који је постао један од основних претњи миру и безбедности у свету.

У решавању тих и других међународних проблема неопходна је и активнија улога Светске федерације ветерана. Посебно када су у питању промоција мира и безбедности, активније постављање према акцијама, мерама и поступцима који директно угорожавају мир и безбедност, као што су: трка у наоружавању, која се опасно појачава последњих горина, ширење војних база, посебно у Европи, потискивање и слабљење улоге Уједињених нација, грубо кршење основних принципа међународног права, директно мешање у унутрашње ствари суверених земаља, насилна промена режима у некима од њих, све чешћа примена силе у решавању међународних проблема, без претходне сагласности Савета безбедности УН, са тешким последицама, не само за земље у питању, већ и за мир и безбедност у свету. Када о томе говоримо, нагласио је представник СУБНОР-а, имамо посебно у виду трагично искуство наше земље, која је 1999. године била жртва ничим изазване спољне агресије.

Оправдан страх од заоштравања

С обзиром на то да је Светска федерација ветерана, од стране Уједињених нација, због своје активне улоге и угледа на међународном плану, својевремено проглашена за „Весника мира“, очекујемо да Светска федерација ветерана активније ради на јачању улоге Уједињених нација, као најважнијег инструмента мира, безбедности и мирољубиве сарадње у свету. Залажемо се, такође, за њено активније ангажовање у борби против све присутнијих настојања ревизије историјских оцена о Другом светском рату, против оживљавања фашизма, глорификације фашистичке идеологије и њених носилаца, скрнављења и уништавања споменика подигнутих у знак сећања на борце и жртве борбе против фашизма и окупације у Другом светском рату, против подизања споменика и меморијала који славе нацистичку прошлост и неонацизам, против рехабилитације колаборације са фашистичким окупаторима, против све видљивијег јачања антисемитизма, ксенофобије и других видова нетолеранције.

Говор нашег представника је топло поздрављен. Скупштина је усвојила резолуције од значаја за будући рад Светске федерације и националних организација ветерана. Међу тим документима, издвајамо посебно два и то: Апел међународној заједници за хитно решавање трагичног проблема миграната, посебно узроке тог масовног егзодуса. Други документ је Резолуција у којој се указује на опасно погоршавање међународне ситуације, интензивирање ратних сукоба, пораст снага нацифашизма, антисимитизма, ксенофобије и других видова нетоларанције. Упућен је апел међународној заједници и Уједињеним нацијама, са захтевом да све међународне проблеме решавају мирним путем, преговорима и без употребе силе, у складу са Повељом УН и основним принципима међународног права.

За председника Светске федерације ветерана изабран је Дан-Виги Бергтун из Норвешке, који је био председник Сталног комитета FMAC-а за европске послове.

На завршној седници Генералне скупштине, у име Канцеларије пољске Владе за питања ветерана, члановима Извршног бироа FMAC-а додељене су Медаља и Повеља, у знак  признања за посебне заслуге. Медаља за заслуге је додељена и представнику СУБНОР-а, Србије амбасадору Драгомиру Вучићевићу као потпредседнику Сталног комитета FMAC-а за европске послове.

Једно реаговање на Међународна сарадња

  • pedjaza каже:

    FMAC je stvorena sa teškim iskustvima najvećeg rata u istoriji, kao izraz duboke težnje ljudi i naroda da rat i silu zauvek isključe iz međusobnih odnosa.
    Nažalost. nije bilo tako. I danas, 70 godina nakon završetka Drugog svetskog rata, ratovi i dalje besne širom planete, a broj poginulih i ranjenih je izuzetno viskok.
    Svesna takve situacije. Svetska federacija veterana, preduzima sve što je u njenoj moći da se problemi rešavaju mirnim putem i da se ne ponavljaju istorijske greške, koje za rezultat imaju kobne posledice po čitavo čovečanstvo.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Clear
06:3316:12 CET
TueWedThu
min 7°C
16/4°C
13/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.