САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 789318Укупно посета:
 • 2499084Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

САМО  ЈЕ  ЈЕДАН  АНТИФАШИЗАМ

Делегација ГО СУБНОР-а Крагујевац преузела је у Нишу на свечан начин Штафету антифашизма, која је преко Пирота стигла у нашу земљу. Штафета је кренула из Бугарске на основу одлуке конгреса ФИР – Међународне федерације покрета отпора и антифашизма са седиштем у Берлину, чије је угледни члан СУБНОР Србије.

Штафета ће наредних дана бити уручена представницима Мађарске, а до идућег Дана победе над фашизмом, јубиларне 1945. године, обићи ће читаву планету и на тај начин потврдити јединствен став да се зла прошлости не смеју понављати било где и у било каквом облику и изговорима.

На церемонији примопредаје у Нишу учествовали су, поред бораца, потомака учесника одбрамбених ратова 1999. године, представници делегaције Руске Федерације.

Скупу су се обратили челници СУБНОР-а Ниш, Клуба генерала у Нишу, Окружног одбора Нишавског округа и ГО СУБНОР-а Крагујевац.

Штафета антифашизма је по доласку у Крагујевац прво донета пред Вечни пламен испред Спомен-музеја „Крагујевачки октобар“, где је говорио председник ГО СУБНОР-а Крагујевац, пуковник проф. Жељко В. Зиројевић. Он је истакао значај антифашистичке борбе и допринос Србије, посебно активности СУБНОР-а Србије у спровођењу идеја патриотизма, родољубља и слободарства. Потом је штафета унета у Спомен музеј, у собу посвећену стрељаним родољубима, где је ишла од руке до руке многобројних учесника дочека.

Затим су Штафату преузели ученици школе „Трећи крагујевачки батаљон“, где је одржан својеврстан час историје. Ученицима се обратио првоборац, Влада Сретеновић. Штафета је затим дочекана у ОШ „Драгиша Луковић-Шпанац“ у Белошевцу.

Делегацију СУБНОР-а примили су челни људи Скупштине града Крагујевца, а у просторијама СУБНОР-а отворена је спомен књига за уписивање поводом овог значајног догађаја.

Штафета је из Крагујевца прошла крoз Тополу (Опленац), а у легендарном Орашцу прихватају је представници СУБНОР-а Аранђеловац, одакле ће 27. марта, на 73. годишњицу мартовских демонстрација 1941. против Тројног пакта, бити пренета у Београд где ће свечано бити предата председнику РО СУБНОР-а Србије, проф. др Миодрагу Зечевићу.

   

2 реаговања на Међународна штафета

 • Lune каже:

  Zagreb – Društvo Titova Republika iz Rijeke u saradnji sa Centralnim komitetom Komunističke partije Hrvatske u osnivanju i Socijalističkom radničkom partijom i ove godine organizuju štafetu pod nazivom „Bratstvo i jedinstvo“.

  U saopštenju se navodi da će štafeta krenuti iz Umaga 15. maja iz kafića Tito, tačno u 12.44 sati. Maršruta je precizno utvrđena. Štafeta kreće iz Umaga za Novigrad, Buje. Proći će kroz Buzet, Rijeku, Kumrovec i Beograd gde će 25. maja ispred Kuće Cveća u 12 sati stići štafete iz svih republika bivše Jugoslavije. Primiće ih predstavnici Društva Josip Broz Tito Srbije, a nakon toga štafete će biti smeštene u tamošnjem muzeju, piše Slobodna Dalmacija.
  – See more at: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/krece_titova_stafeta.55.html?news_id=161026#sthash.k3dzcZfH.dpuf

 • pedjaza каже:

  Kragujevac, kao poprište masovnog i jednog od najkrvavijih zločina u Drugom svetskom ratu, krvavovog 21. oktobra 1941. godine, prigodno je preuzelo ulogu domaćina Međunarodne štafete antifašizma.
  Prolazak ove štafete kroz Srbiju svojevsrno je međunarodno priznanje našoj zemlji u borbi protiv fašizma i negovanju antifašističke tradicije. Od velikog je značaja što će štafeta u Beogradu biti baš 27. marta, imajući u vidu ogroman istorijski značaj tog datuma u antifašističkoj istoriji naše zemlje.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Mostly Cloudy
07:0715:57 CET
WedThuFri
min -2°C
3/-3°C
4/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.