САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 791927Укупно посета:
  • 2507308Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

АНТИФАШИСТИ  БАЛКАНА  У  БЕОГРАДУ

СУБНОР Србије ће забележити још један успех на међународној политичкој сцени: наша организација је домаћин скупа антифашиста Балкана у Београду 5. и 6. маја.

Ово је потврђено на седници Председништва СУБНОР-а Србије одржаној под руководством председника Душана Чукића.

Циљ окупљања је да европско полуострво не буде и надаље монета за поткусуривање разноразних интереса, вечито ”буре барута” коме приносе фитиљ што изазива ратовања са тешким и дуготрајним последицама и на просторима који географски не припадају само том региону.

Нико тако добро не зна – упозоравају антифашисти – као ветерани и њихови потомци какве све страхоте доноси погубно оружје у рукама бојовника, па ће и мото Београдске конференције, као опомена и допринос у блиском времену, бити ”Балкан зона договора, пријатељства, мира”.

Долазак у главни град антифашистичке Србије потврдиле су делегације ветеранских борачких организација Грчке, Бугарске, Мађарске, Албаније, Македоније, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Републике Српске, из Међународне федерације антифашиста са седиштем у Берлину представници Немачке, Италије, Русије, Белгије.

Скуп ће трајати два дана. Предвиђено је усвајање заједничке изјаве као став антифашиста Балкана према миру и сарадњи на Балкану, у Европи и шире у свету у време опште забринутости и постојања, у разним срединама, све израженијих ”јастребова” којима су економски интереси, освајање туђих енергетских ресурса снагом топуза, стварањем атмосфере прогона и пресељавања народа потоцима несигурних путева у потрази за сигурнијим домом, измишљањем повода за ваздушне и друге нападе, пречи од хуманости и помисли на бриге несрећника и опстанак свих којима су слобода и сопствено мишљење, национална самобитност и достојанство, традиционално опредељење баш као и антифашизам као темељни принцип сваког демократског цивилизованог друштва.

Председништво је, иначе, расправљало и о априлским комеморативним свечаностима, попут обележавања пробоја Сремског фронта, у организацији Владе Републике Србије и СУБНОР-а Србије, одредило саставе делегације и масован долазак чланства.

Усвојен је, такође, завршни рачун за 2017. годину, који је прошао кроз све званичне државне инстанце и до танчина оправдан и прихваћен у надлажном министарству кроз испуњавање пројекта прихваћеног на уобичајеном јавном конкурсу. Завршни рачун је упућен Надзорном одбору, чије је председник учествовао у раду седнице, а потом ће бити прослеђен Републичком одбору и Скупштини.

На седници је, на иницијативу више чланова, једногласно похваљен веома успешан рад председника СУБНОР-а, заменика, поменути су у позитивном смислу одбори који се истичу, али и неки неодговорни појединци што упорно нарушавају јединство и тиме сами себе искључују из заједничке организације.

Једно реаговање на Међународни скуп

  • pedjaza каже:

    Skup antifašista Balkana biće održan u pravo vreme i na pravom mestu. Sada, kada se mnoge zemlje Balkana nalaze u lošem vojnom i bezbednosnom stanju, kada postoje mnoge tenzije, nerešena pitanja i sukobi, vreme je da se time bave i predstavnici antifašističkih organizacija, koji su od uvek bili najbolji ambasadori mira svojih država.
    Očekujem da će pomenuti skup poslati jasnu i ispravnu poruku svim stanovnicima Balkanskog poluostrva, pa i šire i podsetiti na pogubnosti rata, budući da su ovi prostori kroz istoriju često bili poprišta raznih ratova.
    Imajući u vidu da su učešće potvrdile delegacije antifašističkih organizacija iz svih Balkanskih zemalja, pa i nekih koje su van Balkana, nesumnjivo je da će skup imati visok ugled i značaj.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Rain and Snow
07:0816:29 CET
SunMonTue
3/1°C
3/0°C
2/0°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.