САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 777118Укупно посета:
  • 2475688Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЈЕДИНСТВО НА МЕСТУ ГДЕ ЈЕ СТВАРАНА ИСТОРИЈА

Делегација СУБНОР-а Врања учествовала на прослави 101. годишњице Топличког устанка, 140. годишњице ослобођења Медвеђе од Турака и 100. годишњице пробоја Солунског фронта.

Крај споменика палим борцима за слободу окупили су се млади, чланови Савеза потомака и СУБНОР-а, бројне делегације и руководство Општине Медвеђа на челу са председником др Небојшом Арсићем. Он је у обраћању нагласио да је повод Топличког устанка била мобилизација српских младића у бугарску војску и у исто време и бугаризација Срба.

О значају Топличког устанка, његовом трајању и великим жртвама говорили су председник Општинског одбора потомака Светислав Миловановић, млади професор историје Немања Јовић, а прецима у част веома је лепо беседила професор српског језика и књижевности Марија Радовић. Изведени су и реситал о отаџбини.

Крај обновљеног споменика, подигнутог скоро пре једног века, венце и цвеће положили су Општина Медвађа, Војска Србије, СУБНОР Врања, Општински одбор потомака и СУБНОР Медвеђа, Београда, Бојника, Прокупља и Лебана. Делегација Окружног и Градског одбора СУБНОР-а Врања у којој су били  Мирољуб Стојчић, председник Скупштине СУБНОР-а Србије, Стојан Младеновић, председник и Миодраг Марковић, заменик председника СУБНОР-а Врање, пре свечаности крај споменика, посетила је председника Општине Арсића и поклонила монографију „70 година Савеза бораца Врања“ и „Историја за незаборав“ – водич кроз поставку у клубу бораца у Врању.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
22°
Light Rain
05:1320:15 CEST
SunMonTue
min 18°C
23/18°C
25/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.