САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 789453Укупно посета:
  • 2499294Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СЛОБОДА ПРЕЧА ОД СВЕГА

Немачки фашисти, потпомогнути љотићевцима, недићевцима и четницима, стрељали су 66 родољуба 2. марта 1942. у логору Метино брдо.

Био је то јединствени логор у Шумадији и Поморављу у коме су заточени антифашисти, Јевреји, комунисти и скојевци. Највише из општине Топола, а најмлађи Петар Митић из Наталинаца је имао само 17 година а најстарији Грујица Ивановић 46 година.

На споменик „Талац“ венце су, по великом невремену,  положили делегације Скупштине града Крагујевца, Војске Србије, СУБНОР-а Крагујевца, Тополе и Раче, ОШ „Вук Караџић“ из Крагујевца и чланови породица стрељаних.

Скупу се обратио председник СУБНОР-а Шумадије и Крагујевца пуковник, проф. Жељко В. Зиројевић који је, између осталог, рекао „Дубоко се клањамо сенима стрељаних родољуба и антифашиста, најбољих синова Шумадије који су пре 76 година положили животе за нашу слободу. Херојски чин Драгослава Банића Виртуса, студента шумарства из Наталинаца, саборца Милана Благојевића Шпанца, народног хероја, који је скочио на немачки митраљез и спасио сигурне смрти шест другова, сведочи о трајању слободарства.

СУБНОР Србије који је носилац антифашиситчке традиције и слободарства са преко 135.000  чланова чувар је свег трајања светле прошлости патриотизма. Доказ томе је и Сретењски орден који је председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић примио за Дан државности из руку председника Србије Александра Вучића.“

СУБНОР неће заборавити ни издајство Игњата Кораћа, Марка Музикравића и њима сличних који су у смрт послали Бошка Роловића, Живадина Несторовића, Радослава Цветића, Николу Лукића а у логоре на Бањицу, Норвешку и Немачку преко 200 родољуба.

СУБНОР Крагујевца је поводом овог злочина објавио треће издање књиге „Март 1942. године – стрељање антифашиста Метино брдо – Медна“ чији су аутори Жељко Зиројевић, Јасмина Ан Јовановић и Миодраг Лазић. А ученици основне школе „Вук Караџић из Крагујевца прочитали су стихове из поеме „Поносна Шумадија“.

„Изгнани светац име

Драгана Банића скрива

док звезда звезду поносно стиже…

Поклонили храбро главу

па пркосе забораву…

Шумадија ког задоји свако треба да се боји…“

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Snow
07:0815:58 CET
SatSunMon
1/-1°C
0/-7°C
-1/-4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.