САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 797146Укупно посета:
  • 2517043Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ВРАЊАНЦИ ЧУВАЈУ УСПОМЕНЕ

Удружење за заштиту и очување српских споменика у Македонији, у сарадњи са Амбасадом Републике Србије и локалном самоуправом у Штипу, организовало је обележавање 105. годишњице Брегалничке битке. Позиву овог удружења одазвао се Градски одбор СУБНОР-а Врање чију је делегацију предводио заменик председника Миодраг Марковић.

Делегација је овом приликом најпре положила цвеће на споменик посвећен заједничкој борби српским и македонских јединица, тачније са југа Србије и из кумановског краја, против фашизма у Другом светском рату. Споменик се налази у селу Пелинцу на путу Прохор Пчињски – Старо Нагоричане.

У селу Ранковце, на путу Куманово – Крива Паланка, делегација је положила цвеће и одала почаст славним ратницима. У ову спомен-костурницу положене су кости 24 српских војника погинулих у борби са Бугарима на Лисцу:  припадници Шесте јужноморавске, касније Осме српске ударне бригаде, која је учествовала као прва јединица у пробоју Сремског фронта. Сви су они из Врања и околине,њихове кости су после рата сакупили чланови борачке организације Криве Паланке.

Церемонијал је одржан на брду Каленица крај Штипа. Ратницима у Брегалничкој бици била је подигнута велелепна костурница у коју је похрањено 6.000 српских костију, али су је бугарски фашисти у току Другог светског рата, до темеља срушили..

После интонирања химне и обраћања Боре Ристића, градоначелника Штипа и Негована Станковића, државног секретара у Министарству за рад, запошљавање, боачка и социјална питања Републике Србије, на спомен-обележје цвеће и венце положиле су и делегације Аамбасаде Републике Србије, коју је предводила Душанка Дивјак, делегација Града Врања, коју је предводио градоначелник др Слободан Миленковић, делегација Општине Центар из Скопља, делегације СУБНОР-а Врање, Штипа и бројних удружења.

Делегације Градског одбора СУБНОР-а и Града Врања и други присуствовали су помену и положиле венце и цвеће у селу Каласлари код Велеса. У овој су костурници похрањене кости 1.600 српских ратника из ратова вођених од 1912. до 1918. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Clear
05:3317:55 CET
SunMonTue
min 5°C
20/6°C
14/3°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.