САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784793Укупно посета:
  • 2490328Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

БОРБА ЗА УЗОР ГЕНЕРАЦИЈАМА

Са пијететом је обележена, уз највише државне почести, 73-ћа годишњица Батинске битке на крају Другог светског рата, у којој су заједничким снагама јединице совјетске Црвене армије и партизанске Народноослободилачке војске пробиле на Дунаву фашистички бедем хитлеровске немачке армаде и отвориле победоносни коридор ка осињем гнезду у Берлину.

Батинска битка, записана у војној историји и као Батинска операција, трајала је од 11. до 29. новембра код истоименог села у Барањи, на левој обали Дунава, са трупама Вермахта и помагачима. У беспоштедном окршају, у коме је непријатељ тешко поражен и остаци приморани да панично беже, живот је дало и 1.237 црвеноармејаца и 648 бораца из наших редова.

Подсећајући на дане кад је на југу окупиране Европе ослобађана Европа, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је, пред окупљеним народом, некадашњим борцима, поштоваоцима и угледним званицама, рекла у Сомбору:
”И у Првом и у Другом светском рату Србија се борила раме уз раме са слободољубим земљама. Наша политика се у томе ни до данас није изменила. Пријатељство и сарадњу негујемо и са Истоком и са Западом. Са Руском Федерацијом, државама ЕУ, Сад, Кином, Индијом, Уједињеним Арапским Емиратима, земљама Јужне Америке и Азије.

Посебно је важно да градимо још боље односе у региону, повезивање на економском и културном и сличним пројектима значи чврсте споне које осигуравају стабилност и дугорочно одржив развој”.

Председник Покрајинске владе Војводине, Игор Мировић, нагласио је у обраћању да попут тешких искушења каква је била Батинска битка утврђујемо пријатељство:
”И данас би неки и негде хтели, у преплитању различитих глобалних интереса и сталним сукобима добра и зла, да то пријатељство уздрмају.

 Заједничке жртве обавезују два народа да наставе сарадњу и да се заувек сећају жртава за слободу. Ти хероји морају бити узор свим будућим нараштајима”.

На великом народном окупљању говорио је и амбасадор Руске Федерације у Републици Србији, истичући да је битка код Батине један од главних симбола заједничке борбе совјетских војника и југословенских партизана против нацистичке Немачке:
”Од 66 Хероја СССР, који су одликовани за јунаштво на територији Југославије током Другог светског рата, чак 19 је највише одличје залужило током форсирања Дунава поред села Батине, а 11 за исказану храброст код Апатина”.

Током свечаности положени су и венци на Партизанско гробље у Сомбору, а одржана је и комеморативна академија.

Церомонијал је увеличао и чувени ансамбл оружаних снага Русије ”Александров”, бурно поздрављен.

Одавању поште и обележавању епопеје нашег народа, присуствовали су и многи чланови СУБНОР-а Србије, а делегацију је предводио Светомир Атанацковић као председник организације у Војводини.

У Србији је, иначе, на достајанствен начин облежен Међународни дан борбе са фашизмом и антисемитизом, као и потписивање мира о Првом светском рату.

У Београду, на Авали, изасланик Председника Републике, Никола Селаковић, са министром одбране Александром Вулином, положио је венац.

Комеморативна свечаност је одржана и на Новом гробљу, где је министар Зоран Ђорђевић одао почаст борцима.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.