САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782255Укупно посета:
  • 2485888Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СВОЈИ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ

Просторије Општинског удружења СУБНОР-а у Неготину посетио је седамдесетшестогодишњи Драгиша Бурнић Николић, родом из Милошева, а сада на привременом раду у Канади.

Како је ушао у просторију одмах се представио.

„Знате, драги пријатељи, ја сам својевремено био члан борачке организације, то су били и моја сестра и зет. Нажалост, њих више нема. Повремено, када боравимо у отаџбини, посетим и њихове гробове. Знам да их ни Ви нисте заборавили. И ето мене ових дана у отаџбини. Ходао сам улицама мог драгог Неготина, камером бележио сваки детаљ да ми остане у успомени. Тек тамо далеко од свог завичаја осећате колико вам недостаје. Шетао сам ја уздуж и попреко и кроз Србију. И снимао. Све време ми је нешто говорило да нисам посетио све пријатеље. И ето ме. Дошао сам да видим пријатеље. Да се с њима поздравим и да се испричам. Примате ли ме?!“

Присутни у канцеларији су се насмејали и у исти глас одговорили: „Примамо вас. Драго нам је што сте свратили и што знамо да и тамо у Канади постоји неко наш“.

Бурнић нас је још једном изненадио: „Цела моја породица, синови, снаје и унуци, васпитавани су у духу традиција наше славне прошлости из Другог светског рата. Ја и на њих рачунам као на чланове.

Знате, тамо у мом окружењу, имам доста канадских, али у руских пријатеља. Сви се дружимо и са сетом причамо о тим данима када је уз велике жртве стечена слобода и сломљен фашизам. Велику подршку у тамошњем народу имали смо када је на нашу земљу вршена НАТО агресија“.

У међувремену је стигла и неизбежна „турска кафа“. Драгиша ни једног тренутка није гасио камеру. Утисак је био да жели све ове лепе тренутке и за њега и нас заувек забележи на траци, али више у срцу.

После кратког информисања о организацији, госту смо уручили на поклон књиге у издању нашег СУБНОР-а „Да се памти“ групе аутора, књигу „Љубав боје крви“ аутора Боривоја Савића, реч је о истинитој, документарној саги о страдању српске породице током Другог светског рата и губитку идентитета, као и наше часописе „Борац“, „Тимочки борац“ и „Информатор“ гласило овдашњег СУБНОР-а. На крају смо му уручили посебно признање за активност у корист СУБНОР-а и прогласили за почасног члана борачке организације.

Сазнавши да су у току радови на спомен обележју погинулим борцима Неготина у Другом светском рату и „младим“ борцима погинулим у ратовима од 1991. до 1999. године и да је у току и припрема књиге, Бурнић је уручио и новчану донацију за те намене. Посебна му је жеља била да се оспособимо и створимо материјалне услове за активирање интернет мреже, како би могао да се правовремено информише о стању у нашој организацији, поклонио нам је Лаптоп марке АСЕR/TravelMate 2420. Исти је уведен у документациу материјалних средстава СУБНОР-а.

(Из гласила „Информатор“ СУБНОР-а у Неготину)

Једно реаговање на Неготин

  • pedjaza каже:

    Ovaj prelep i nesvakidašnji događaj trebalo bi da prenesu i mnogi drugi mediji. Zanimljiva priča iz Negotina izlazi iz klasičnih okvira dešavanja u SUBNOR-u i potvrđuje da čak i u geografski dalekim zemljama od Srbije postoje ljudi koji poštuju tekovine NOR-a, koji znaju da uvažavaju i cene ulogu SUBNOR-a i koji su čak voljni da doniraju njegov rad.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Rain
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.