САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 777118Укупно посета:
  • 2475688Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ДУХ ЦЕРА ПОДСТАКАО ЈЕ И БЕЛУ ЦРКВУ

У организацији Општинског удружења СУБНОР-а Неготин, уз подршку локалне самоуправе, народним сабором на Стеванским ливадама у подножју Дели Јована, обележен је Дан устанка Србије.

Делегације Општине Неготин,СУБНОР-а, Резервних војних старешина општине Неготин, Цивилних инвалида рата и Ратних војних инвалида положиле су цвеће на спомен обележје борцима Крајинског партизанског одреда.

Скуп је на устаничке дане 1941. и почетак борби на нашим теренима у Другом светском рату подсетио је председник СУБНОР-а Неготин Драгољуб Филиповић:

„Процес формирања партизанских одреда у Србији почео је 23. јуна после седнице ПК КП за Србију, а већ средином јула у Србији је формирано седам одреда крајем августа било их је 23. Међу њима био је и Крајински партизански одред. Крајем августа и током септембра партизански одреди су прешли у нападе на веће центре и већ тада фиормирали слободне територије и структуре нове власти – народноослободилачке одбoре.

То јасно говори да је Србија тог времена почела да се буни, диже, бори. Дух славних предака са Цера, Колубаре и из времена пробоја Солунског фронта подстицао је патриотско-слободарско расположење омладине, радника и сељака Крајине и Србије. Тај бунт, отпор и непокор изнедрили су у јесен 1941. године слободне територије широм Србије”.

Велики народни сабор, на коме се окупило више стотина Крајинаца, отворио је Горан Богић, заменик председника општине Неготин: „Одлука о подизању устанка била је тешка, одговорна и историјска. Донели су је људи револуционарне зрелости, одлучности,високог патриотизма, свесни своје историјске одговорности, пуни љубави према свом народу, земљи и слободи, спремни на жртве, пуни вере у коначну победу. Устанак 1941. је део херојске ризнице и слободарске традиције српског народа. Непролазне историјске вредности траже да се тековинама враћамо с поштовањем према организаторима, борцима, увек са жељом и циљем да се још боље изуче узроци, токови, актери, оцене војне, политичке, међународне и историјске димензије. Дужни смо да изучавамо, обележавамо и славимо како нам се не би поново дешавали злочини попут оних у рударским јамама на Русману или у логорима широм Србије и у немачким казаматима”.

На сабору су се учесници такмичили у шаху и пикаду. Учествовало је двадесетак екипа. Културно-уметнички програм извели су чланови КУД-а „Воја Чурић“ из Кобишница и КУД-а из Карбулова.

Венце и цвеће на спомен обележја погинулих бораца НОР-а су у свим крајинским селима положили чланови СУБНОР-а, потомци и поштоваоци у сарадњи са мештанима и Удружењем фрулаша из овог краја.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
22°
Rain Shower
05:1320:15 CEST
SunMonTue
min 18°C
23/18°C
25/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.