САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 772040Укупно посета:
  • 2466947Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЈЕДИНСТВЕНА АРМИЈА АНТИФАШИСТА У ИМЕ БОЉИТКА СРБИЈЕ

У Неготину је обележена 76. годишњица оснивања Крајинског партизанског одреда. Тим поводом положени су венци и цвеће на спомен обележје погинулим борцима НОР-а из Неготина и борцима ратова од 1991. до 1999.

У центру града почаст су одали СУБНОР Србије, градске организације СУБНОР-а Сремска Митровица, Пирот и Зајечар, општинске организације СУБНОР-а Сокобања, Књажевац, Бор и Неготин, делегација ЦИР И РВИ, Организације резервних војних старешина Неготин, родитељи и чланови породица погинулих ратника у ратовима од 1991-1999. године.

Делегацију СУБНОР-а Србије чинили су Душан Чукић, председник и заменик Видосав Ковачевић.

Крајински партизански одред основан је 16. августа 1941. године, на Алији надомак Рогљева, где је, у раним јутарњим часовима, на празник, делегација СУБНОР-а Неготин положила венце и цвеће.

Говорећи о месту и улози Крајинског партизанског одреда у почетним устаничким данима, професор Лидија Милосављевић, председница Секције потомака и поштовалаца истакла је да је одред формиран као један од двадесет одреда у Србији у то време. Голобради младићи и девојке, као и прекаљени борци, распламсали су бакљу слободе широм Крајине. Крајина је већ 23. августа 1941. године била слободна територија. Формирани су први облици власти-народноослободилачки одбори.

Ових дана у свету су опет на сцени смутна времена, истакла је она и додала: – „Авети прошлости свим силама настоје да униште све што је мукотрпним радом целог народа стечено током педесетогодишње изградње. Најцрње је то што данас појединци желе да изврше ревизију историје и да сараднике окупатора претворе у антифашисте, а жртве у терористе и сараднике окупатора. Управо због тога морамо јасно да искажемо свој став према нашој славној прошлости како би смо сачували оно што су нам очеви и дедови оставили у амaнет и то изворно пренели на наше потомке“.

Поздрављајући величанствени скуп Душан Чукић, председник СУБНОР-а Србије, снажно је афирмисао потребу успостављања јединства у деловању на свим нивоима СУБНОР-а Србије. Само јединствена, армија од преко 130 хиљада чланова, може да се избори за очување статуса бораца, њихових права, здравственом и социјалном збрињавању, очувању тековина НОБ-а и ратова деведесетих година.

У име Градског одбора СУБНОР-а Сремска Митровица скупу се обратио Корица Рада.

Пригодне стихове говорили су Брана Филиповић и Славољуб Станковић. И ове године додељена су признања и повеље, појединцима и привредним субјектима општине Неготин. Признања „Почасни члан СУБНОР-а” уручена су Љубомиру Ранчићу, борцу НОР-а, Љубинки Станчуловић и Живки Баришић, чланицама секције потомака и поштоваоца и Мехо Гуски, члану секције ратних јединица.

Повеља Крајинског партизанског одреда ове године припала je Републичком одбору СУБНОР-а, Градском одбору СУБНОР-а Сремска Митровица, као и Горану Богићу и Браниславу Междиновићу. Похвале су добили Драгољуб Ристић, Боривоје Станчуловић, Раде Станковић, Мирјана Мургановић и Анђела Попоска.

Уручене су и медаље најбољима у спортским надметањима у пикаду, код мушкараца и жена и шаху у мушкој конкуренцији. Прелазни пехар припао је екипи СУБНОР-а Неготин. 

У музичком делу програма учествовала је вокална солисткиња Жикица Максимовић и чланови Културно – уметничког друштва из Карбулова.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Clear
05:0020:09 CEST
ThuFriSat
min 16°C
28/16°C
29/17°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.