САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782284Укупно посета:
  • 2485927Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

НИ „ЗАМКЕ“ НИСУ ПОМОГЛЕ ОКУПАТОРУ

Као у стара времена, пред неколико стотина Неготинаца и Неготинки, громко и јасно одзвањале су речи „Пионирске заклетве“ на свечаности уприличене поводом Дана ослобођења Неготина, и Крајине од фазшизма и нацизма.

Борбе за ослобођење источне Србије од окупатора водиле су јединице 14.Корпуса народноослободилачке војске Југославије и совјетске 57.армије у времену од 28. септембра до 10. октобра 1944. године, након чега су почеле борбе за ослобођење Београда. Битка за ослобођење Неготина и целе Крајине, пошто су  партизанске и јединице Црвене армије на овом простору окружиле немачку армијску групацију „Србија“ завршена је 30. септембра 1944.године.

Нашавши се у безизлазној ситуацији, настојећи да по сваку цену заустави продор Црвене армије непријатељ је одлучио да запречи Дунав у сектору од Радујевца до Михајловца потапањем више од 200 бродова своје црноморске ратне флотиле у операцији названој „Дунавски вилењак“. Одлука о потапању спроведена је у ноћи 29/30 септембар 1944. године. Том приликом, потопљен је и брод болница са рањеницима, коњи, пси и чланови посада. Због тог догађаја и данас 73. године после, при ниском водостају бродови израњају на површину, пловидбу Дунавом у сектору Ђердапа два и Луке Прахово лађари целе Европе изводе на сопствени ризик. Операција „Дунавски вилењак“ била је свесни злочин немачког командног кадра групације „Србија“ против сопственог људства и имовине.

У темеље слободе на просторима Крајине крајем септембра и почетком окторба 1944. године, према подацима Слободана Босиљчића, одговорног лица за борбе у источној Србији животе је положило је 657 црвеноармејаца и још толико припадника НОВЈ.

О значају операција пријатељских армија Драгољуб Филиповић, председник СУБНОР-а Неготина, нагласио је да је у борбама од 28. септембра до 10. октобра дошло до садејства јединица две савезничке армије, упркос томе што  није постојао заједнички операциони план – успостављена је најтешња сарадња међу јединицама.

Оваква наша окупљања, рекао је, сећања на пале јунаке  циљано спречавају у последње време све присутније покушаје фалсификовања истине и историје о многобројним жртвама и доказима из тешке и сурове прошлости. Задатак нам је да разумно и разложно осујетимо и зауставимо  повампирене неонацисте у настојањима да прљају садашњост и угрозе нашу будућност. Жеља нам је да спречимо ратни пламен и обезбедимо да у име мира и разумевања преовлада људски дијалог. Зато, драги суграђани, са овог великог скупа јасно поручујемо: васпитавајмо младе у духу ненасиља, родољубља, разумевања и поштовања различитости.

На спомен обележја Бранка Перића, Љубе Нешића, Вере Радосављевић и Станка Пауновића, народних хероја Крајине венце у име локалне самоуправе положили су: др Љубисав Божиловић, председник Скупштине општине и Драган Бердић, члан општинског већа, Никита Суходолов из Амбасаде Русије у Београду, у име СУБНОР-а Неготин – Драгољуб Филиповић, председник, Боривоје Савић председник Секције ратних јединица и Мирјана Мургановић, члан Председништва ОО СУБНОР-а Неготин, а у име Организације резервних  војних старешина општине Неготин Раде Станковић – заменик председника и потпуковник Митић Драгић, члан председништва.

Богат културно-уметнички програм припремили су ученици Средње уметничке школе „Стеван Мокрањац“, ученици Основне школе „Вера Радосављевић“ и полетарци Предшколске установе „Пчелица“. На сцени је било више од седамдесет учесника. Значајну помоћ у реализацији овог задатка пружила је локална самоуправа и средње и основне школе.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 5°C
16/4°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.