Неготин

МЛАДОСТ КУЈЕ БУДУЋНОСТ

Полагањем венаца и пригодним програмом у централном градском парку у Неготину пред спомен бистама народних хероја у организацији ОО СУБНОР Неготин обележен је Дан победе. Истовремено су овим програмом отворене и „Мајске свечаности Неготина“ поводом Дана општине.

Венце и цвеће на постамент пред бистама народних хероја положиле су делегације Општине Неготин, СУБНОР-а Неготин, Организације резервних војних старешина општине Неготин и Цивилних и ратних војних инвалида. Венац Општине Неготин положио је др Љубисав Божиловић, а СУБНОР-а Неготин најмлађи члан шестогодишњи Николај Гавриљук.

Пригодни културно уметнички програм отворили су ученици Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ интонирањем химне и за ове прилике у Неготину неизбежним фанфарама.

О значају 9.маја Дана победе на свечаности је говорио Драгољуб Филиповић председник СУБНОР-а Неготин. Он је нагласио: „Пред зору 9.маја 1945.године, после равно 49 месеци, великих и тешких борби хитлерова војска је у Берлину с белом заставом подигла руке и признала пораз, пред удруженим народима – међу којима је и наш народ дао велики допринос и уписао се златним словима у славни део историјске истине и антифашизам.

Народ је здушно пружао отпор окупатору и његовим слугама. Партизанске јединице су се брзо развијале и шириле. Међу првим партизанским одредима био је и Крајински партизански одред који је формиран 16.августа 1941.године. Кроз борбена дејства створена је респектабилна војска Југославије под командом маршала Тита. Она је после многобројних искушења на Кадињачи, у Игманском маршу, Козари, Сутјесци, Неретви, Дрвару, Сремском фронту извојевала је велику победу у садејству са Црвеном армијом у ослобађању никад покорене отаџбине.

У Србији се увек разликовало жито од кукоља. Никад овај народ није стао на погрешну страну. Зато и данас, када поносно славимо Дан победе над фашизмом, нећемо и не смемо изгубити корак са прогресивним снагама ангтифашистичке коалиције.То је пут у будућност и залог за опстанак и слободан живот генерација чији су преци оставили аманет како се чува отаџбина. Потврда свему томе јесте чикњеница да је на овом скупу окупљено преко стотину деце учесника у програму и велики број грађана“.

Рецимо да су у програму учествовали ученици Средње музичке школе „Стеаван Моркањац“, Неготинске гимназије, три градске основне школе и Дечијег вртића „Пчелица“.

Своје активности на обележавању Дана победе СУБНОР наставља у недељу 15.маја полагањем цвећа на Спомен костурницу борцима НОР-а и обележавањем секције ратних јединица.